Site name
Site name

Zaštita motocikla i bicikla tokom zime


shutterstock_1557489443-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

08.12.2020.

Često ih ostavljamo na vetrometini, kiši i visokim temperaturama. Bicikl i motocikl poznaju sve vremenske uslove. Međutim, tokom zime su izloženi naročito nepovoljnom uticaju vremena, a to može dovesti do nastanka skupe štete. Neretko je neophodna i zamena delova.

Pored toga, zimi mnogi radije koriste automobile umesto bicikla i motocikla, koje odlože u podrum ili biciklanu. U zavisnosti od uslova u ovim zabačenim prostorijama, vaši dvotočkaši mogu pretrpeti štetu. Može se čak dogoditi i krađa. Upravo iz ovih razloga treba biti svestan da im je zaštita potrebna i tokom hladnijih meseci.

Stoga smo spremili listu za proveru pred zimu, kako biste se postarali da vaši bicikl ili motocikl bude u odličnom stanju i spreman za vožnju čim se vreme malo razvedri.

 

Kako zaštititi motocikl

Čišćenje

Vlažno vreme tokom jeseni i zime podrazumeva da se motocikl često uroni u velike količine blata. Pre nego što ga odložite za zimu, obavezno ga očistite od svih nečistoća, ostataka blata i druge prljavštine koja se nakupila u naoko skrivenim delovima poput guma i ispod blatobrana. Takođe se treba postarati da bude potpuno suv radi izbegavanja korozije, ali i dodati voska radi sprečavanja rđe.

BIKEINLINE1.jpg

Antikoroziv

Čak i ako primenite vosak, ostaci soli sa puteva namenjeni sprečavanju klizanja i dalje mogu dovesti do korozije. Zato motocikl redovno treba prskati antikorozivom u spreju kako bi se sprečio razvoj rđe.

Punjenje akumulatora

Hladno vreme može uticati na funkcionisanje akumulatora, te je napunjenost potrebno održavati i tokom zime. Ako ne planirate da motocikl koristite duži period, možete pronaći rešenje za održavanje napona u akumulatoru preko multimetra.

Antifriz

Premda veoma koristan i od suštinskog značaja, na antifriz se često zaboravi kada se motocikl odlaže tokom zime. Obavezno ga dopunite da biste sprečili da se tečnost smrzne. Time ćete izbeći nepotrebne kvarove.

BIKEINLINE2.jpg

Promena ulja

Nečisto ulje može da dovede do korozije motora, te je potrebno da rezervoar uvek bude napunjen visokokvalitetnim derivatom. Tako ćete sprečiti nastanak oštećenja prilikom dugoročnog skladištenja.

Garažiranje

Ako ste u prilici, motocikl je najbolje čuvati u zatvorenom, recimo u garaži ili podrumu. Ako nemate izbor, pokrijte ga platnom namenjenim za motocikle kako biste sprečili da vlaga uđe i u najsitnije delove.

Zaštita za gume

Ako ste u mogućnosti, pneumatike nemojte držati na tlu nego ih odignite dizalicom. Tako ćete smanjiti pritisak i sprečiti nastanak pukotina.

Zaštita od krađe

Motocikl je nažalost često meta krađa, a taj rizik treba izbeći po svaku cenu. Zato ga treba pokriti kako ne bi privlačio pažnju, zatim koristiti jak lanac, pa čak i alarm u cilju sprečavanja štete.

 

Kako zaštititi bicikl

Blatobrani

Ne samo da ćete sprečiti da se nakvasite tokom jeseni ili zime, nego ćete preduprediti i prskanje samog bicikla i trošak dodatnog čišćenja.

BIKEINLINE.jpg

Zimske gume

U zavisnosti od tipa bicikla koji imate i toga u kom geografskom području živite (brdovitom ili ravnom), pneumatike za bicikl bi takođe trebalo pažljivo odabrati. Ako planirate da se tokom zime vozite, pokušajte da nabavite zimske gume. Napravljene su od posebnog materijala koji sprečava pucanje, smrzavanje i klizanje te ćete se osećati mnogo bezbednije čak i po vejavici.

Naduvane gume

Ako bicikl ostavljate da prezimi, obavezno se postarajte da pneumatici budu dobro naduvani. Tako se nećete neprijatno iznenaditi na proleće i nećete morati da krpite gume pre prvog izlaska.

BIKEINLINE4.jpg

Čistoća i podmazivanje

Zima može negativno da se odrazi i na opšte stanje bicikla, tako da ga nakon svake vožnje treba dobro proveriti. Da li ima ostataka prljavštine, blata, kamenčića? Da li su kočnice i lanac čisti? Bicikl treba podmazivati svake sedmice kako biste sprečili razvoj korozije.

Čuvanje u zatvorenom

U idealnoj situaciji, bicikl treba čuvati na suvom i provetrenom mestu u zatvorenom. Ako to nije moguće, koristite prekrivač koji neće spasti i obavezno na sedište stavite navlaku ili plastičnu kesu kako biste sprečili propadanje materijala.

BIKEINLINE3.jpg

Izbegavanje oštećenja

Bicikl nikada nemojte ostavljati napolju tokom zime, naročito ne na ulici. U suprotnom, može se desiti da ga čistači snega ne vide i da nastrada prilikom razgrtanja snega.

Zaštita od krađe

Kradljivci naročito vole lak plen. Zato im otežajte tako što ćete koristiti dvostruku zaštitu: lanac i sajlu oko točkova i rama. Obavezno urežite neku ličnu oznaku i serijski broj kako biste olakšali prepoznavanje u slučaju da ipak dođe do nestanka.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći, te da ćete uživati u svojim dvotočkašima čim malo otopli.

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna