Shop
Zaštita dece na internetu – saveti za roditelje

Zaštita dece na internetu – saveti za roditelje

Svi znamo da internet može biti fantastično sredstvo koje vašoj deci pomaže u učenju i igri, ali njegovo korišćenje donosi i određene rizike. Evo kako da vam deca budu zaštićena na internetu.

18.10.2019.

Svi znamo da internet može biti fantastično sredstvo koje vašoj deci pomaže u učenju i igri (iako bismo više voleli da s vremena na vreme izađu iz sveta mobilnih telefona) – ali njegovo korišćenje donosi i određene rizike. Na svu sreću, postoje brojne mere predostrožnosti koje možete preduzeti da opasnosti koje dolaze iz digitalnog sveta držite podalje od svog doma. Evo kako da vam deca budu zaštićena (i srećna) na internetu.

Izborite se sa sajber maltretiranjem

Većina aktivnosti naše dece na društvenim mrežama biće pozitivno, zabavno iskustvo, ali stvari ponekad mogu krenuti po zlu. Jedna od opasnosti koja vreba na internetu je takozvano sajber nasilje ili maltretiranje, tj. slanje poruka sa ciljem vređanja ili uznemiravanja primaoca. Znaci da vam je dete žrtva sajber maltretiranja su emotivni ispadi nakon vremena provedenog na internetu i povlačenje iz aktivnosti u kojima obično uživa. Ako sumnjate da postoji problem, razgovarajte sa detetom i preduzmite mere: evidentirajte sve incidente i prijavite lica od kojih potiču sajtovima koje koriste i detetovoj školi.

Prepoznajte opasnost od nepoznatih osoba

Društvene mreže pružaju deci sjajnu mogućnost za međusobno povezivanje. Međutim, da li vaša deca shvataju rizike komuniciranja sa strancima putem interneta? Recite im da izbrišu svaki zahtev za prijateljstvo ili praćenje od nepoznatih lica i da nikada ne daju svoje lične informacije, npr. puno ime i prezime ili starost. Takođe, objasnite im da se nikada ne smeju lično sastati sa osobama koje poznaju samo preko interneta.

Opasnost na internetu je uvek prisutna - pratite sajtove koje posećuju

Na mnogim popularnim sajtovima postoje dečje zone ili ograničenja koja kao roditelj možete postaviti da biste obezbedili da vaše dete slučajno ne naiđe na sadržaj namenjen odraslima. Čak i pored ovih mera, postoji mogućnost da se na bezbednom prostoru nađe neprikladan sadržaj. Možda ste čuli za Elzagejt, fenomen sa kojim se trenutno susrećemo, gde se na popularnim YouTube kanalima omiljeni dečji likovi, kao što je Elza iz Zaleđenog kraljevstva, stavljaju u uznemirujuće, nasilne situacije koje mogu potresti decu. Redovna provera onoga što vaša deca gledaju pomoći će vam da pronađete neprikladne sadržaje, da ih prijavite sajtu i da budu uklonjeni.

Zaštita podataka na internetu

Vaša deca sve više žive u svetu interneta, ali ne treba da otkrivaju previše o sebi. Nadamo se da znaju šta je bezbedna lozinka (nikako „qwerty”) i da imaju naviku da se odjavljuju sa uređaja (ili bar da ih ne ostavljaju bez nadzora). Vama i vašem detetu takođe treba da bude jasno kako funkcionišu postavke privatnosti na društvenim mrežama i treba da vodite računa da budu najvišem nivou.

Održavanje finansijske sigurnosti

Prevaranti mogu predstavljati veliku pretnju ranjivim korisnicima interneta. Naučite svoje dete da ne otvara nepoznate poruke ili linkove jer mogu sadržati virus „trojanski konj” koji krade podatke o ličnosti. Takođe, deca koja koriste internet treba da znaju da ne smeju otkrivati finansijske podatke i obavljati transakcije putem interneta a da prethodno nisu zatražili dozvolu roditelja.

Korišćenje interneta u granicama normale

Na kraju, rizike kojima su vaša deca izložena na internetu možete smanjiti na još jedan način: podstičite ih da više vremena provode van mreže. Ograničite korišćenje interneta kod kuće (npr. nema telefona tokom obroka) i zabranite korišćenje svih uređaju u dečjoj sobi nakon određenog vremena uveče. Ako ništa drugo, bar će steći bolje navike pred odlazak na spavanje.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna