Shop
Ako imate čamac, gliser ili brodić, ovo morate da znate

Ako imate čamac, gliser ili brodić, ovo morate da znate

U želji da se što više uživa u plovidbi, treba biti i oprezan i imati na umu i nepredvidive vremenske prilike i probleme koji mogu nastati greškom čoveka.

28.08.2019.

Za mnoge od leto je najlepše doba godine, a za strasne ljubitelje vode i plovidbe, kakvi su vlasnici čamaca, brodića, glisera, splavova i drugih popularnih plovnih objekata – ovo je omiljeni deo godine. U želji da se što više uživa u plovidbi, treba biti i oprezan i imati na umu i nepredvidive vremenske prilike  i probleme koji mogu nastati greškom čoveka.

Nestabilnost vremena utiče i na plovila

Promene klime i, a njene posledice u vidu poplava tokom prethodnih godina su svima vidljive. I ovog proleća bilo je dosta padavina, koje su uslovile jak poplavni talas na evropskim rekama, time i visok vodostaj naših reka. Umesto pravog leta koje je kasnilo, stiglo je nekoliko vremenskih nepogoda, u kojima su stradala plovila i u vodi i na suvom.

Letnje oluje sve rizičnije za plovila

Pojava olujnih vetrova, čak i mini-tornada, u našem regionu dovela je do slučajeva da se i ukotvljeni čamci i brodovi otkače sa veza u marinama, što se dešavalo i splavovima na rekama. Riziku od udara jakog vetra izložene su i visoke jedrilice i plovila s jedrima, i na reci i na moru. Pratilac letnjih oluja su i udari groma, a tokom leta, javnost je posebno uznemirio snimak udara groma u katamaran kod ostrva Vis.

Ljudske greške – čest uzrok oštećenja plovila

Pored vremenskih prilika, na bezbednost plovnih objekata značajno utiče i ljudski faktor. Ovo posebno važi za plovidbu kada su nepredviđene situacije, poput sudara s drugim plovilima, udara u rečni sprud, plutajuće stablo, obično posledica ljudske nepažnje. Takođe, nije mali broj slučajeva oštećenja plovila dok su usidrena u marini, tokom zime ili kada su na kopnu, opet zbog ljudske greške.

 

Kako da održavate i očuvate vaš čamac, gliser ili brodić?

 

Zaštita od korozije je najvažnija!

Najčešće pitanje vlasnika je kako zaštiti plovilo i sačuvati ga da što duže traje? Kako plovila najveći deo svog veka provode u vodi, osnova njihove zaštite je redovno farbanje i nanošenje antikorozivne zaštite, kako na podvodne tako i na nadvodne delove, čime im se uz dugotrajnost obezbeđuje i lep izgled. Radi povremene i brze zaštite od korozije i podmazivanja određenih delova plovila mogu se koristiti i odgovarajući sprejevi. Poslednjih godina u trendu je presvlačenje i oblepljivanje plovila odgovarajućim folijama, što se pokazalo kao ekonomična opcija, koja štedi vreme i novac.

 

Pripremite se za plovidbu

Pre nego što zaplovite, bilo bi dobro da preduzmete i niz pripremnih radnji – pre svega redovno čišćenje od prljavštine i vlage, kao i povremeni vizuelni pregled i provera kako bi utvrdili da li plovilo ima nekih oštećenja ili kvarova. Pored redovnog farbanja, za zaštitu plovila potrebno je i korišćenje antialgina - antivegetativnih premaza, čije zaštitno dejstvo može trajati do dve godine, ako se plovilo sve vreme nalazi u vodi. Takođe, pre isplovljavanja, pored osnovne neophodne opreme, dobro je imati i kvalitetne bokobrane, koji štite plovilo od mehaničkih oštećenja i udaraca, posebno kod pristajanja u luku, marinu ili uz neki drugi plovni objekat.

 

Zaštitite i sebe i plovilo

Leto jeste idealno doba za plovidbu i uživanje na rekama,  jezerima ili na moru, ali baš tokom ovih najtoplijih meseci plovila su pored svih rizika kao što su udari talasa i vetra ili nanosi prljavštine i morske soli, izložena i sve jačim sunčevim UV zracima. Zato se preporučuje korišćenje tendi, cirada ili prekrivki, koje vama obezbeđuju hladovinu i zaštitu, a plovilo štite od UV zračenja, kao i od vremenskih nepogoda, kiše i grada.

 

Osiguranje plovnih objekata

Najbolji način obezbeđenja od svih navedenih rizika jeste osiguranje. Bez obzira da li ste vlasnik čamca, brodića, glisera, jahte ili splava, da li vam je plovni objekat usidren ili je na suvom, na raspolaganju su vam tri vrste pokrića, u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima. Više o uspešnim načinima obezbeđenja vašeg plovila od rizika, možete saznati na stranici: Osiguranje plovnih objekata

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna