Site name
Site name

Saveti za bezbednu vožnju sa bebom


putovanje sa bebom

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

12.04.2022.

Ako ste tek dobili bebu i treba da je vozite negde automobilom, sigurno se pitate šta vam je sve za to potrebno. Novo okruženje i buka mogu uznemiriti i najmirniju decu, dok preterane senzacije mogu da prerastu u ozbiljnu mučninu.

Zato smo spremili ovaj vodič za kraća i duža putovanja automobilom sa bebom u dečjem sedištu učvršćenim na zadnjoj klupi, pri čemu je bezbednost uvek u fokusu.

Pažljivo odaberite vreme za putovanje

Kada je reč o bebama, do sada ste sigurno naučili da je ključna reč tajming. Ako je beba zaspala i ako se nije prejela, to je pravi trenutak da je povedete na izlet. Za duža putovanja ipak ćete morati da pravite češće pauze za hranjenje i menjanje pelena.

Rezervne potrepštine za bebu

Bebe imaju svoj raspored koji se lako menja, tako da sa sobom uvek morate imati rezervnu presvlaku, nekoliko pelena viška, vlažne maramice, prostirku za presvlačenje, dovoljno hrane i vode, ćebence, lekove i komplet za prvu pomoć.

spisak stvari za bebu

Napravite spisak

Pre putovanja napravite plan. Na spisku treba da ubeležite i prolazno vreme za sve usputne stanice, što za hranjenje, što za presvlačenje. Sve treba da vam bude pri ruci kako osnovne stvari ne biste dugo tražili po prtljažniku. Znate kako deca mogu lako da se unervoze.

Širom otvorite oči

Bebe sve emocije izražavaju kroz plač i gugutanje, tako da može biti teško obraćati pažnju na saobraćaj i gledati ispred sebe ako beba na zadnjem sedištu zbog nečega negoduje. Zato je korisno imati dodatni retrovizor usmeren samo ka bebi kako biste u svakom trenutku mogli da bacite pogled na to šta radi, a da istovremeno pazite na vožnju.

kako se vozi beba u autu

Zabava za najmlađe

Većina odojčadi spava skoro po čitav dan, tako da im duže putovanje neće teško pasti. Ali bebe uzrasta do godinu dana treba da se nečim zanimaju. Izbor igračaka za auto je velik, a vama treba neka koja može lako da se uveže za dečje sedište ili sedište suvozača kako ne bi ispala na pod jer je ne možete podići dok vozite. Zabava da, ali samo uz mere bezbednosti.

voznja beba u automobilu

I na kraju, budite svesni toga da ako je potrebno, uvek možete da se zaustavite pored puta. Ako nešto nije u redu, bolje je napraviti pauzu koja će prijati i vama i bebi. Ako primetite da je detetu muka pri vožnji, postoje i lekovi za mučninu koji se mogu davati deci uzrasta od 2 godine, pa naviše.

Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusan vozač, kasko osiguranje je obavezna stavka za svakoga, naročito ako u vozilu imate maloletne saputnike. Bezbednost je imperativ u saobraćaju, a čak i kad dođe do neželjenih okolnosti, lakše je kad uz vozačke isprave imate i polisu osiguranja.

Pročitajte i: 

Sve što treba da imate u automobilu

Saveti za bezbednu vožnju za starije osobe

Da li je bezbedniji mali ili veliki automobil

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna