Site name
Site name

Održiva moda: kako da se priključite trendu


GettyImages-491877469-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

14.07.2021.

Šta tačno znate o održivoj modi? Ako prvi put čujete za ovaj koncept, krajnje je vreme da naučite nešto novo. Od jednostavnog obraćanja pažnje na sopstvene navike u kupovini, preko netrošenja velikih iznosa na najnovije modne trendove, zatim kupovine od dobrotvornih ustanova pa sve do biranja održivih brendova. Ako planiramo da zaštitimo planetu, moramo se osvestiti kad god kupujemo – odnosno, svaki dan.

Činjenice ne lažu: istraživanja Evropske ekonomske komisije UN pokazala su da je modna industrija odgovorna za proizvodnju 20 odsto otpadnih voda na svetskom nivou i 10 odsto globalnih emisija ugljenika. Ove brojke premašuju ukupne emisije međunarodnih letova i prekookeanske plovidbe zajedno.

Krajnje je vreme da povučemo ručnu i pokušamo da se što više osvestimo i saznamo nešto o održivoj modi.

Šta je održivost?

Održivi proizvodi pružaju društvene, ekološke i ekonomske pogodnosti u čitavom procesu proizvodnje. Mnogi brendovi i trgovci na malo pokušavaju da utiču na poruku koju šalju veći brendovi kako bi uključili održivije etičke prakse koje su važne sve većem broju potrošača pri kupovini.

Modni dizajneri takođe eksperimentišu sa eko-materijalima kao što su kora od jabuke, platno od pečuraka pa čak i pinjateks, prirodna alternativa koži od vlakana lista ananasa. Upravo je potonji imao svoju svetsku premijeru na berlinskoj nedelji mode.

Kupci takođe sve više počinju da kupuju polovne stvari i doniraju svoje koje ih više ne zanimaju. Čak i male stvari mogu da utiču na planetu.

Zato, ako želite da se okrenete održivoj kupovinu, sledeći put kada budete otišli u prodavnicu bi trebalo da obratite pažnju na sledećih pet stvari.

sus-1168027601.jpg

1. Manje je više

Što manje kupujemo i što su stvari kvalitetnije, to znači da će da potraju pa nećemo morati da ih često zamenjujemo. Ovakva situacija je idealna ali modna industrija je takva da se odevni predmeti menjaju svake sezone i njihovo odlaganje često nije dobro za životnu sredinu.

Kako biste uvek bili u trendu, a pritom pazili na održivost, napravite spisak osnovnih odevnih predmeta koji se uklapaju u svaku priliku. Formalna garderoba i garderoba za svaku priliku obuhvataju odelo, belu košulju, farmerke, poluformalni sako i malu crnu haljinu koju možete da nosite i noću i danju.

Ideja je vrlo jednostavna: skromna količina garderobe treba da je sačinjena od kvalitetnih stvari koje se međusobno mogu kombinovati kako biste imali šta da obučete u svakoj prilici – bilo da je ona formalne ili neformalne prirode.

2. Birajte održive brendove

Kad god možete, kupujte održivo. Brendovi ovog tipa možda su malo skuplji, ali je investicija vredna svake pare jer znate da taj način doprinosite zaštiti životne sredine.

Eko-brendovi, za razliku od jeftinijih i neetičkih, promovišu fer plate za svoje radnike. Odličan primer jesu H&M Conscious, Takko, Jack Wolfskin, Mammut, i dr.sustainable.jpg

3. Kupujte polovnu robu ili organizujte razmenu

Ako u blizini nemate centar u kom se prodaje polovna odeća, možete organizovati razmenu sa prijateljima preko društvenih mreža. Sigurno ste se često zapitali da li je ovako nešto moguće kod nas? Možda samo ne pratite prave platforme. Tako recimo na oglasima možete kupiti gotovo sve, od polovnih knjiga, preko očuvanih cipela za planinarenje, pa sve do modnih detalja i odeće koja skoro da je sasvim nova.

Odaberite odevne predmete koje više ne nosite, a koji su u dobrom stanju i mogli bi se svideti drugima i poklonite ih! Sigurno će i vama neko drugi uzvratiti istom merom.

Takođe, kada stvari donirate u dobrotvorne svrhe, potrudite se da pristojno izgledaju, da su čiste i ako postoje oštećenja – sanirajte ih.

susgain1.jpg

4. Spora, a ne brza moda

Svako od nas je nekada uništio omiljene farmerke ili majicu. Da biste maksimalno produžili njihov životni vek, pažljivo postupajte s njima.

Ukoliko se desi da pocepate rukav ili neki manje upadljiv deo, nema potrebe da odmah bacite taj odevni predmet već ga odnesite kod krojača. Nema ništa loše u krpljenju, a cilj je da stvari što duže ostanu u upotrebi kako ne bismo morali da ih menjamo na svakih šest meseci.

5. Edukujte se

Biti u toku od velike je važnosti, naročito u današnje vreme. Zato putem alternativnih medija možete pratiti vesti u domenu održive mode, pa čak možete pokrenuti i sopstveni blog ili YouTube kanal kako biste sa drugima širili ovu važnu temu.

Obraćanje pažnje na planetu podjednako je bitno kao i paziti na sopstveni život. Ako pokrenete ovako važnu temu koja utiče na veliki broj ljudi, nemojte zaboraviti i na zaštitu vas i vaše porodice. U tome vam može pomoći životno osiguranje, jer u svakom trenutku znate da neko pazi na vas – baš kao i vi na planetu.

Pročitajte i sledeće:

Kako da uz redovno vežbanje pomognete i planeti?

Inspirativne ideje za uređenje doma

Kako da postanete zeleni potrošač?

 Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna