Site name
Site name

Vodič za dodatni posao: rizici i zaštita


GettyImages-1301666282-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.11.2021.

Bilo da se radi o onlajn prodaji ili časovima joge, mnogo je dodatnih poslova koji mogu da se obavljaju preko interneta ili u neposrednom kontaktu s kupcima. Kriza uzrokovana pandemijom učinila je da se svi zapitamo o finansijskoj sigurnosti i uticala je na budžete mnogih porodica.

Upravo u ovom kriznom vremenu, mnogi su se odvažili da započnu sopstveni biznis koji su godinama odlagali iz različitih razloga. Recimo u Americi, 45% ispitanika tvrdi  da ima dodatni posao, a u generaciji milenijalaca taj procenat iznosi čak 50%. Ovaj trend je prisutan i kod nas. Ima dosta onih koji odlučuju da pored stalnog zaposlenja rade nešto dodatno, poput prodaje cveća, dečje odeće ili kolača. Mogućnosti su brojne jer se često hobi pretvori u finansijski stabilan priliv novca. Žene u Srbiji su na čelu čak 30% preduzeća, a taj procenat je isti i za preduzetnice i u poslednjih deset godina porastao je sa 25 na 30%.

GettyImages-1132115701.jpg.png

Kod većine onih koji imaju dodatni posao, taj priliv se odlaže sa strane kao štednja ili predstavlja odličnu dopunu kućnog budžeta. Pokušaćemo da demistifikujemo finansijske izbore i odluke koje treba da donesete, i to kroz razgovor sa preduzetnicima i stručnjacima širom sveta koji razumeju glavne rizike i pružaju najbolje savete. Tako ćete moći da prevaziđete strahove i sami se upustite u novu avanturu.

Kako početi?

Čim vam se javi dobra poslovna ideja, prvo što treba da uradite jeste da napravite kratku anketu u kojoj ćete analizirati tržište postavljanjem ključnih pitanja o aktuelnoj ponudi i potražnji. Trenutno su najpopularnije e-prodavnice, frilensovanje ili onlajn držanje časova. A mogućnosti izvan toga su beskrajne, samo treba da vidite šta vas privlači. Bilo da je u pitanju prodaja grnčarije, cveća, pravljenje umetnina ili torti – na vama je izbor.

Kada dovoljno istražite tržište, na redu su finansije: pogledajte koliko vam je novca unapred potrebno za registraciju firme, nabavku materijala ili iznajmljivanje prostora. Troškovi se znatno smanjuju ako delatnost možete da obavljate od kuće, u garaži ili radnoj sobi. Postoje subvencije za žensko preduzetništvo, kao i subvencije na nivou svake opštine (uglavnom za nezaposlene osobe, ali treba proveriti uslove).

Registracija preduzetničke radnje ili društva sa ograničenom odgovornošću može da košta oko nekoliko hiljada dinara, dok se mesečni troškovi za recimo paušalno oporezivanje razlikuju prema opštini i registrovanoj delatnosti. Ono što je dobra vest jeste da su administrativni poslovi sada znatno olakšani jer se registracija u Agenciji za privredne registre obavlja onlajn, što znatno štedi vreme.

GettyImages-1299599846.jpg.png

Kada se registrujete, idete pravo u banku sa rešenjem o registraciji iz APR-a da otvorite račun pravnog lica koji je odvojen od računa fizičkog lica, jer se na taj način vrši oporezivanje.

Prednosti dodatnog posla

Možda vam se čini da sve u vezi sa registracijom zahteva previše posla, ali kada prihodi postanu ujednačeni i stabilni, biće vam drago što ste to na vreme uradili. Jeste da od dana registracije teku obaveze prema državi, odnosno plaćanje poreza i doprinosa, ali svakako je ta alternativa bolja od frilensovanja, koje je trenutno na staklenim nogama zbog oporezivanja. Naime, ova kategorija radnika još nije priznata niti definisana u Republici Srbiji, iako se procenjuje da je to jedini izvor prihoda kod čak 77% frilensera. Početkom oktobra ove godine je formirana radna grupa za rešavanje statusa frilensera.

Pa ipak, u svetu gde je u zakonodavstvu sve definisano, brojni radnici sa dodatnim poslom smatraju da na taj način uče mnogo. Procenjuje se da će čak 80% radnika do 2030. godine biti frilenseri.

Veniša, viši strateg brenda Shopify, podelila je s nama svoju priču. Otkako je pokrenula sopstveni biznis, počela je da se profesionalno razvija i da stiče nove veštine: „Pošto radim na strategiji razvoja brenda, na dodatnom poslu imam priliku da se bavim grafičkim dizajnom, fotografijom, poslovnim finansijama, prodajom, upravljanjem projektima, kao i plaćenim marketingom.” Sve to doprinosi tome da na stalnom poslu u projektima oseća veće samopouzdanje i da uliva poverenje.

Dodatni finansijski priliv možete i da uložite u kupovinu kuće ili stana, ili da pak uživate u ličnoj slobodi i nezavisnosti. Naš sagovornik Sem stalno je zaposlen u Parizu kao nastavnik jezičkih veština, a pored toga slika i prodaje svoja dela dok istovremeno putuje.

Ključni izazovi

Jedan od najvećih izazova kod otvaranja sopstvene delatnosti jesu administrativni poslovi. Fakturisanje, vođenje knjiga, stalna komunikacija s bankom – sve to možete da obavljate sami, ako znate i umete, ili umesto vas može da obavlja knjigovođa. Ako ste spremni za izazove, možete uvek da naučite nešto novo.

Poštovanje rokova i poznavanje sopstvenih ograničenja takođe su jedan od većih izazova – kao i to da naučite kada treba reći ne. Ukoliko vam je jasno da ne možete nešto da stignete da uradite, jednostavno to recite. Kako nam je pandemija svima poremetila planove, čini se da smo postali svesniji ograničenja i da imamo razumevanja u tom pogledu.

Frančeska Tumi radi kao administrator društvenih mreža, a pored toga drži onlajn časove joge. Kada je pandemija počela, sve kao da je stalo. Planove je morala da odlaže i pomeri, ali je istovremeno naučila da se prilagođava okolnostima. Čak i ako se promena planova odrazi na neke segmente posla, uvek postoje nove prilike. Svaki posao je dinamičan i sve se može postići ukoliko ste snalažljivi.

Saveti i životne lekcije

Tokom perioda pandemije, kada je sve stalo, Frančeska je imala priliku da zastane i razmisli o tome šta njeni klijenti zaista traže. Kako kaže, „morala sam da smislim kako će nova normala da utiče na to kako od sada klijenti počinju da sarađuju sa konsultantima, ali i kako se novi polaznici razvijaju kroz iskustvo vežbanja joge”. To vreme uložila je u sopstveni razvoj i uspela je da izgradi samopouzdanje kako bi se i ubuduće lakše suočavala sa izazovima.

Veniša nam savetuje da je važno naći pouzdanog poslovnog partnera. To što je pored sebe imala kolegu saborca, pomoglo joj je da ne dozvoli da izgara na poslu. Mogla da se osloni na njega kada ona jednostavno nije postizala sve.

Iako je svaki poslovni poduhvat rizičan, pošto postoji mogućnost neuspeha (ali i finansijskog gubitka), važno je držati sve konce u svojim rukama i prilagođavati se novonastalim okolnostima. Fleksibilnost u radu jedna je od najvažnijih lekcija koju svaki osnivač treba da ima na umu, kao i to da se treba paziti finansijskih prevara. Ako radite na nekoj platformi, prvo proverite da li je pouzdana, poput platformi Upwork ili Etsy, a plaćanja vršite preko pouzdane banke.

GettyImages-532271532.jpg (1).png

I na kraju, ako postanete vlasnik agencije, salona, ordinacije, servisa, ili proizvodnog preduzeća, potrebno je da svoju delatnost osigurate od raznih rizika, koje možete sami odabrati. Pogledajte ponudu osiguranja za mala i srednja preduzeća kako biste bili sigurni da je vaše poslovanje u pravim rukama.

Pročitajte i sledeće:

4 koraka za napredovanje u karijeri

Saveti za razvoj karijere tokom studiranja

Saznajte šta je pravilo budžetiranja 50-30-20

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna