Shop
Kako da finansijski opismenite svoju decu

Kako da finansijski opismenite svoju decu

Finansijska pismenost uči se od malih nogu. Zato pogledajte naše savete za roditelje koji vam mogu pomoći da decu naučite kako da imaju zdrav odnos prema novcu.

09.09.2020.

Kažu da se finansijska pismenost uči od malih nogu. Možda vam se čini da nema potrebe decu opterećivati novcem, ali ako dete naučite da računa i raspolaže džeparcem od ranog detinjstva, izvesno je da ćete mu pružiti osnovu za zdravije upravljanje novcem u zrelijem dobu. Pročitajte naše savete kako to možete učiniti.

Kada treba početi sa učenjem o finansijama?

Psiholozi kažu da deca do pete godine postanu svesna da druge osobe imaju različit mentalni sklop od njih samih. Pošto novac nosi određenu vrednost i daje se i dobija od drugih na osnovu uspostavljenih odnosa, ovaj uzrast predstavlja odličnu polaznu osnovu za finansijsko opismenjavanje dece. Što pre počnete, to će dete ranije razviti zdrave navike u pogledu novca.

Prvo što bi trebalo naučiti decu jeste da novac nije tek tako dostupan. Zato džeparac moraju da zasluže, a ne da ga jednostavno dobiju bez ikakvog razloga. Novac se može zaslužiti primerenim ponašanjem ili obavljanjem nekih aktivnosti. Kada postanu školarci, nagrada za dobru ocenu takođe može biti povećan džeparac.

stednja kasica prasica

Kako naučiti dete da štedi?

Naročito u ranom uzrastu, decu bi valjalo naučiti da koriste kasicu prasicu kako bi postala svesna kako se kasica puni. Druga stvar jesu ciljevi. Ako dete zahteva novu igračku, treba da nauči da štedi za nju. Pri tome treba da nauči kako da odoli impulsivnoj kupovini. Ako uspe, može biti nagrađeno za dobro ponašanje.

Učenje na greškama

Kada dete ispuni cilj zbog kog je štednja i otpočela, možete mu dozvoliti da kupi željenu igračku i da kupovinu na kasi obavi samostalno. Tako će se osećati bitnim i stvoriće pozitivnu vezu između štednje i dobijanja željenog predmeta, odnosno nagrade. Ključ finansijske pismenosti je upravo razumevanje da se stvari moraju zaraditi kako bismo bili u mogućnosti da ih dobijemo.

Svaka nova lekcija najbolje se uči iskustvom, a to podrazumeva i pravljenje grešaka. Zato ako dete naučite da treba da se suzdrži od impulsivne kupovine, isto tako je pametno dozvoliti mu da samostalno donosi određene odluke. Ako potroši novac, treba da shvati da ga više neće imati, a vi sigurno nećete hteti da mu kupite novu igračku. Tako će dete postati disciplinovano i razmisliće o tome šta zaista želi da poseduje, a šta mu nije toliko važno.

stednja za decu.jpg

Kada treba uvesti budžetiranje?

Budžetiranje se uvodi kada deca nauče osnovne matematičke radnje. Samo brojanje nije dovoljna veština. Ako detetu omogućite budžet za kupovinu namirnica koje ono želi, treba da shvati na šta sve može da ga potroši. To se postiže samo ako dete razmisli i razume šta mu zaista treba a šta ne.

Kada dete dovoljno odraste, može da se zaposli pod nepunim radnim vremenom i da tako nauči da doprinosi kućnom budžetu, ali i da štedi. Recimo, od honorara može da plaća deo za namirnice, a deo da ostavlja sa strane. Ako vaše dete voli da provodi slobodno vreme na telefonu, pokažite mu kako se koriste razne aplikacije za praćenje potrošnje.

Učenje dece kako da upravljaju finansijama je važno kako bi kasnije bila sposobna da racionalno rasuđuju kada je u pitanju novac. Jedan od dodatnih načina kako možete deci ukazati na značaj štednje je i mogućnost ugovaranja štednog osiguranja namenjenog deci. Prednost ovakvog vida štednje je što uz manja mesečna izdvajanja možete obezbediti deci stipendiju za školovanje, podršku za osamostaljivanje ili finansijsku sigurnost u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna