Shop
Bezbednost dece u kolima

Bezbednost dece u kolima

Važno je da roditelji pokažu poseban oprez u saobraćaju jer se pokazalo da su kod nas, kao i u svetu, saobraćajne nezgode najčešći razlog stradanja dece.

23.01.2019.

Važno je da roditelji pokažu poseban oprez u saobraćaju jer se pokazalo da su kod nas, kao i u svetu, saobraćajne nezgode najčešći razlog stradanja dece.

U Srbiji su jasno propisani uslovi pod kojima se vožnja deteta u kolima smatra bezbednom i posvećena je naročita pažnja njihovoj zaštiti.

Novi Zakon o bezbednosti predvideo je kazne do 120.000 dinara, oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje 8 meseci i 13 do 15 kaznenih poena, a sve u zavisnosti od težine prekršaja.

Koja rešenja je dalje predvideo zakon? Pre svega, treba znati da se zabranjuje prevoz deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu. Dete niže od 135 centimetara prevozi se u dečjem sedištu. Dete mlađe od tri godine izuzetno se može prevoziti na prednjem sedištu ako je sedište okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila i pod uslovom da vozilo nema vazdušni jastuk ili je on isključen. U suprotnom, otvaranje vazdušnog jastuka može ozbiljno povrediti dete. Dete starije od 4 godine i više od 135 cm treba da sedi na podmetaču i da bude vezano pojasem. Važno je zapamtiti da pojas ne sme prelaziti preko vrata deteta, jer to može biti izuzetno opasno.

Istraživanja pokazuju da upotreba sedišta smanjuje šansu od fatalnog ishoda prilikom udesa za čak 75%, a od povreda za 90%.

Kontrole su pokazale da je tek manji deo roditelja ispravno postavio dečje sedište, pa vas pozivamo da pratite uputstvo o instaliranju ili se informišite kod trgovca, odnosno proizvođača ako ste u dilemi.

Ne vodite se cenom prilikom kupovine sedišta ili podmetača, već pogledajte da li je na sedištu oznaka ECE R44/4 (44/3) koja pokazuje da je sedište atestirano na teritoriji Evropske unije.

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna