Shop
Kako da brzo i lako pomognete planeti od kuće

Kako da brzo i lako pomognete planeti od kuće

Od hrane do plastike, preko elektronskih uređaja pa sve do organskog otpada – naučite kako da ga smanjite kod kuće.

09.11.2021.

Smanjivanje kućnog otpada koji svakodnevno stvaramo može značajno da doprinese planeti i promeni naš pogled na svet. Nismo ni svesni toga. Ipak, na kraju napornog dana najmanje razmišljamo o šteti koju prouzrokujujemo. Postoje načini da promenimo rutinu i smanjimo količinu štetnog otpada koji stvaramo kod kuće.

1. Smanjite bacanje hrane

Koristite zamrzivač

Prema podacima Evropske komisije, u svetu gotovo trećina hrane bude bačena. Zato koristite zamrzivač. Mnoge namirnice mogu da se zalede: začinsko bilje, sir, hleb, mleko, meso, riba. Spakujte ih u posude za višekratnu upotrebu i odmrznite po potrebi.

Gajite kuhinjske začine u saksiji

Bosiljak, nana, peršun, ruzmarin i ljute papričice mogu da se gaje u saksiji. Osim što će osvežavati prostor i činiti ga lepšim, moći ćete da ih uberete i koristite kad god želite. Ništa lepše od svežih začina.

arunas-naujokas-UTvJNeI9nVg-unsplash.jpg.png

Ne bacajte koru oljuštenu sa voća

Kora od limuna ili pomorandže može da se iskoristi na više načina: kao osveživač prostora tokom zimskih meseci, ili kao sastojak za domaće kandirano voće, poput kandirane kore od pomorandže.

Deljenje hrane

Nemojte jesti na silu niti bacati hranu. Ako napravite pogrešnu procenu u pripremljenoj količini  hrane za sebe ili porodicu, uvek je možete da podeliti sa komšijama ili prijateljima.

Produžite trajanje sveže hrane

Sveže povrće možete da koristite i tokom perioda u godini kada im nije vreme. Napravite kisele krastavčiće, paprike, šarenu salatu ili drugo povrće koje se tradicionalno jede i zimi.

malte-helmhold-ymqmFL-mGRk-unsplash.jpg.png

2. Smanjite upotrebu plastične ambalaže

Kupite višenamenske posude

Razlaganje plastičnih kesa traje i po čitav milenijum. Upotrebu plastike možemo da smanjimo u svakodnevnom životu.

Za početak, u kupovinu možemo da ponesemo platnene torbe, kako ne bismo bili prinuđeni da kupujemo i koristimo plastične kese.

Vratite ambalažu

Ako postoji opcija vraćanja ambalaže, poput staklenih ili plastičnih flaša, uvek se treba okrenuti toj alternativi. Trudite se da reciklirate. Neka vam to postane rutina.

GettyImages-1250072996.jpg.png

Kupujte u rinfuzi

Da biste izbegli odlaganje ambalaže, namirnice kupujte u velikim količinama ili u rinfuzi. Kako ne biste bacali hranu, obavezno je zaledite ukoliko ne planirate sve da potrošite.

Smanjite upotrebu papira

Većina računa ne mora da stiže poštom. Najbolje je da se odlučite za dostavu imejlom.

Upotrebu papira smanjićete i ako račune plaćate putem računara ili telefona.

3. Grejanje i osvetljenje

Izbegavajte režim rada u pripravnosti

Da li ste znali da je za gotovo 1 odsto globalnih emisija ugljen-dioksida odgovoran režim rada u pripravnosti? Kada ne koristite uređaje poput televizora, računara, modema za internet, obavezno ih isključite.

inline2.jpg

Koristite pametne tehnologije

Pametne tehnologije, poput termostata, pokazuju kada i koliko toplotne energije trošimo. Možemo da kontrolišemo potrošnju i stvaramo bolje navike.

Pregledajte kuću

Toplotna energija odlazi kroz pukotine, otvore na zidovima, vrata, a čak 40 odsto kroz prozore. Sva problematična mesta pažljivo pregledajte i sanirajte pre grejne sezone.

Osiguranje domaćinstva je takođe dobra opcija ukoliko ne želite da usred prirodnih nepogoda, nezgoda ili drugih rizika dođe do oštećenja kuće ili stana koja vam na duže staze mogu prouzrokovati gubitak energije i novca.

Proverite stanje uređaja koje koristite

Stariji uređaji često troše više električne energije od novijih modela. Zato pregledajte uređaje koje imate, bilo da su bela tehnika ili elektronski uređaji, i proverite važeću  energetsku oznaku. Ukoliko je potrebno, a u mogućnosti ste, velike potrošače zamenite novim koji su manje zahtevni.

4. Neželjene stvari

Ponovo koristite stare predmete

Kartonske kutije, koverte i stare novine mogu dobiti nov život, recimo za pakovanje poklona. Stare čarape ili majice možete iskoristiti kao krpe za čišćenje.

inline-1.jpg

Prodajte neželjene stvari i poklone

Stvari koje vam više nisu potrebne, ili koje nikada niste koristili možete da prodate na društvenim mrežama ili sajtovima.

5. Kozmetika

Pravite sopstvenu kozmetiku

Piling za kožu ili pakovanja za kosu mogu da se naprave i u domaćoj radinosti. Nerafinisana so u kombinaciji sa maslinovim ili kokosovim uljem i par kapi esencijalnih ulja mogu da se koriste kao prirodan piling.

Voćno sirće pomešano sa vodom i rendanom korom limuna mogu da se koriste kao sredstvo za čišćenje umesto fabričkih proizvoda.

Kupujte dopune

Umesto kupovine novih proizvoda u ambalaži, možete kupiti i dopune. Mnoge drogerije nude dopune za sredstva za čišćenje.

Pročitajte i:

Šta treba da uradite čim uočite da je vaš dom opljačkan

Kako da bezbedno koristite pametne kućne uređaje

Mere za zaštitu doma za svaki džep

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna