Shop
Kako da na vreme i bez žurbe pripremite dete za školu

Kako da na vreme i bez žurbe pripremite dete za školu

Da biste sprečili užurbano spremanje za školu u poslednji čas, pogledajte šta sve treba da obavite pre septembra.

24.08.2022.

Septembar je sve bliže, a to znači da kreće i nova školska godina. Ako ne volite da obaveze ostavljate za poslednji čas, onda znate da se treba na vreme pripremiti – bez žurbe i pre gužvi. Ukoliko niste sigurni kako, sledite naš vodič za polazak u školu kako biste znali šta vam je sve potrebno, bez obzira na to da li vam dete kreće u prvi razred ili je uveliko školarac u višim razredima.

Spisak je pravo rešenje

Ako ne znate kako pripremiti dete za školu – razmislite koje su to osnovne potrepštine. Naravno, školska torba, pored olovaka i svezaka, a za ostalo je najbolje da napravite spisak. Pribor za pisanje, bojice, flomasteri, markeri, sportska oprema, notna sveska, blok za crtanje i sl. Ne zaboravite na pernicu, gumicu i rezač!

Sad kad ste pronašli okosnicu, budite malo precizniji. Znate li koliko predmeta će imati ove školske godine? Obično se za predmete iz prirodnih nauka, poput matematike, koriste sveske na kvadratiće, a za društvene, poput maternjeg i stranog jezika, one sa linijama. Prebrojte koliko je svezaka potrebno i proširite spisak. Udžbenike nemojte kupovati ako niste sigurni koji su odobreni.

pribor za skolu - sta je sve detetu potrebno

Kada je reč o boci za vodu, nemojte je kupovati na svoju ruku – već u kupovinu povedite dete da odabere termos ili bocu u njegovoj omiljenoj boji ili sa likom iz omiljenog crtaća.

Što se tiče sportskih aktivnosti i fizičkog vaspitanja, ako dete ima starijeg brata ili sestru – možete iskoristiti staru opremu (naravno, ako je u pristojnom stanju). Ukoliko je veličina odgovarajuća, proverite da li su potrebne dodatne popravke ili zašivanje i operite je. U slučaju da dete nema starijeg brata ili sestru, nabavite novu opremu u skladu sa školskim standardom.

Deci je potrebna rutina

Ako tokom leta niste ograničavali odlazak na počinak u standardno vreme, sada je pravo vreme da se dete polako vraća u kolosek. Nemojte naglo da ga budite u vreme za školu – počnite sve ranije i ranije. Recimo, ako inače ustaje oko 9, naredne sedmice buđenje treba da bude oko pola 9, a nakon toga dodatnih pola sata ranije, dok ne dostigne vreme ustajanja za školu.

budjenje deteta za skolu

Ako dete tek kreće u prvi razred, burne promene u svakodnevnom rasporedu mu možda neće prijati, tako da je najbolje unapred se pripremiti. Popodnevne dremke možete zameniti ranijim odlaskom u krevet, a večernju rutinu (kupanje, pranje zuba i čitanje pred spavanje) možete pomeriti malo ranije kako bi dete imalo dovoljno vremena da se odmori.

Ako ste sa učiteljicom ili starijim detetom već prošli kroz školsku lektiru, možete podstaći školarca da počne da čita knjige unapred kako ne bi zaostajao sa obavezama kada škola krene. Svakako tako može otkriti da lektira i nije toliko strašna kad nema pritiska od čitanja iz sedmice u sedmicu.

Napravite više kopija rasporeda časova

Iako se u mnogim školama pre septembra ne zna stalan raspored časova, ako postoji ta mogućnost, razgovarajte sa učiteljicom ili učiteljem kako biste ga unapred zapisali.

Dete isprva možda neće zapamtiti raspored napamet, tako da možete napraviti nekoliko kopija i rasporediti ih po kući: iznad radnog stola, na frižideru, kod ulaznih vrata i sl. Te informacije će i vama biti korisne kako biste znali kada da organizujete vanškolske aktivnosti, poput sporta ili časova iz muzičkog ili stranog jezika.

Uvežbajte jutarnje obaveze

Jutarnja rutina je nešto što je potrebno svakom detetu. Utvrdite vreme za ustajanje kako biste spremili doručak i uvek u isto vreme krećite od kuće. Smislite neki vid nagrađivanja za svaki put kada dete ustane na vreme i obavi jutarnju rutinu – poput raznobojnih nalepnica. Kada sakupi dovoljno nalepnica tokom sedmice ili meseca, možete ga nagraditi omiljenom poslasticom ili džeparcem.

jutarnja rutina pred odlazak u skolu

Budite tu za dete

I najvažnije od svega je da razgovarate sa detetom. Neka deca emotivno dožive odlazak u školu i vide ga kao razdvajanje od roditelja, što može biti traumatično. Zato je važno da im na vreme približite sve što ih očekuje kako bi razumeli nove obaveze i prihvatili ih bez negodovanja. U svemu je najvažnije uzimati u obzir i njihova osećanja i biti staložen ako stvari ne krenu baš onako kako ste planirali.

Štednja kao vid stipendije za školovanje deteta

I za kraj, pored slatkih priprema za školu koje svaki septembar donosi, možete kreirati dugoročnu strategiju štednje koja će vam značiti kao stipendija za dalje školovanje deteta ili ušteđevina za punoletstvo. Partner u ovome može vam biti odgovarajuća štednja za decu.  

--

Pročitajte i:

Saveti za bezbednu vožnju sa bebom

Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna