Shop
Kako da uredite svoj dom po feng šuiju

Kako da uredite svoj dom po feng šuiju

Niste sigurni šta u vašem domu ne funkcioniše? Probajte da uz ove savete drevne kineske filozofije feng šui poboljšate protok energije unutar svog prostora.

16.09.2020.

Želite da uredite stan i da se u njemu osećate prijatno, a ne znate odakle da počnete i kako da napravite najbolji raspored? Možda biste mogli da primenite neko od pravila drevne kineske prakse feng šui koja ima za cilj da se obezbedi protok pozitivne energije či. Saznajte kako to možete učiniti, a da pritom ne potrošite mnogo novca. 

Ulazna vrata

Vrata se smatraju glavnim mestom za ulazak energije. U kineskoj filozofiji, ona predstavljaju bogatstvo i prosperitet. Zato, da biste dozvolili slobodan protok energije (ali i gostiju), vrata ofarbajte u neku svetlu ili jarku boju. Obavezno na dovratku postavite saksije sa cvećem.

uredjenje sobe feng shui

Hodnici

Kada ukrašavamo dom, obično se usredsredimo na prostorije u kojima provodimo dosta vremena. Pri tome zaboravimo na prostor koji ih povezuje. Da biste izbegli nagomilavanje negativne energije – ša, koji označava žurbu, ili si-čija, koji označava stagnaciju – posvetite malo pažnje i hodniku. Na primer, možete dodati prijatno osvetljenje ili neku šarenu sliku.

Dnevna soba

U domu uređenom po pravilima feng šuija nema mesta za nered. Sitnice momentalno ili bacite ili odložite u kutije, fioke ili drugi skladišni prostor koji imate na raspolaganju. Osvetljenje i čist prostor takođe su ključni za pospešivanje prolaska pozitivne energije. Zbog toga, ako živite u malom stanu, u dnevnoj sobi možete postaviti svetiljke ili veliko ogledalo kako biste još više otvorili prostoriju.

Kuhinja

Svaka kuhinja treba da sadrži pet osnovnih elemenata: ne samo vatru, vodu i metal (koje sigurno imate u nekom obliku), već i zemlju i drvo. Ako volite da začinjavate hranu, možete da gajite kućni bosiljak, ruzmarin ili papričice u glinenoj saksiji. Čista pećnica je moćan simbol bogatstva u feng šuiju, tako da ne zaboravite da je redovno održavate.

uredjenje kuhinje feng shui

Spavaća soba

I na kraju dolazi vaša oaza smirenosti. Spavaću sobu ukrasite smirujućim bojama i ne dozvolite da se nagomilaju nered ili prljavština. Pozicija kreveta predstavlja ključnu stvar: zaglavlje bi trebalo da bude postavljeno nasuprot vratima. Pored kreveta trebalo bi držati natkasne kružnog ili valjkastog oblika. I ne zaboravite da elektronske uređaje, poput televizora, računara, tableta ili mobilnog telefona, držite podalje od prostora u kojem se odmarate. Tako će či moći da nesmetano protiče, i danju i noću.

Uredite svoj prostor tako da uživate u njemu i ne dozvolite da nepredvidive okolnosti ugroze ono što ste godinama stvarali. Odaberite Generali osiguranje domaćinstva, opredelite se za jedan od tri dostupna paketa  i na vreme mislite o potencijalnim neželjenim situacijama.

Pročitajte i naše dodatne savete koji vam mogu pomoći da prostor u kojem živite bude udoban i da se u njemu osećate prijatno:

Kako urediti mali stan i uštedeti na prostoru 

Kako da osvežite stari nameštaj 

Kako temeljno očistiti kuću 

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna