Shop
Kako uskladiti rad od kuće sa brigom o deci

Kako uskladiti rad od kuće sa brigom o deci

Vanredno stanje je promenilo našu svakodnevnicu. Ako vam je potrebna pomoć oko usklađivanja posla i brige o deci – pomoć stiže u vidu sledećih saveta.

22.04.2020.

Kao jedna od mera koja je uvedena tokom vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja korona virusa, jeste školovanje na daljinu. Ovo je dobra praksa, jer đaci nisu morali da prekidaju školsku godinu, ali je to sa druge strane značilo da roditelji moraju da se uključe i pomognu oko učenja i izrade zadataka. Ako radite od kuće, verovatno niste jedina osoba koja pokušava da uskladi čuvanje dece sa poslovnim obavezama.

Letnji raspust je jedno, ali vanredno stanje nešto sasvim drugačije. Da biste u ovoj situaciji pomogli svojoj deci i sebi, pripremili smo vam nekoliko saveta za rad od kuće uz čuvanje dece mlađe od 12 godina.

Razgovarajte s poslodavcem

Svako se u ovoj situaciji zatekao kao u nebranom grožđu. Zbog toga je važno imati na umu da ne postoji savršeno rešenje koje će odgovarati svima. Da biste mogli da nastavite da obavljate poslovne aktivnosti od kuće, možete razgovarati s poslodavcem. Zamolite nadređenog da ima razumevanja, da ćete izvršavati sve zadatke sa možda malo produženim rokom ili da podelite zaduženja sa drugim kolegama.

Rad od kuće i briga o deci

Napravite raspored

Planiranje obaveza svima može pomoći. Ne samo da ćete vi biti produktivniji, nego i deca. Najmlađima prija redovno odvijanje aktivnosti, tako da im možete pomoći obavljanjem rutinskih radnji. Napravite raspored za svaki dan u nedelji:

  • Striktno vreme ustajanja i odlaska u krevet
  • Tačno vreme doručka, ručka i večere
  • Vreme za domaće zadatke, igru i kupanje

Kao i svakog drugog radnog dana, ove obaveze ubacite u svoj raspored. Ako na posao od kuće morate u 9 sati, aktivnosti buđenja i doručka obavite pre toga. Oko podneva napravite pauzu za ručak – a posle posla, oko 5 sati, odvojte vremena za zajedničku večeru i rađenje domaćeg. Gledajte da uskladite obaveze tako da ostane vremena i za zajedničke aktivnosti.

Kako uskladiti rad od kuće sa brigom o deci

Usklađivanje aktivnosti

Dogovor kuću gradi. U zavisnosti od obaveza, oba roditelja mogu učestvovati u čuvanju dece. Ako ujutro imate važan video-poziv, vaš supružnik može paziti na decu, školske obaveze i pranje sudova, a popodne može biti red na vas. Ovo možda može biti pravo vreme i da decu naučite kako da vam pomažu oko kućnih poslova, poput kačenja veša na sušilicu ili pakovanja stvari u ormare.

Povlačenje granica

Ako ste već radili od kuće, verovatno ste napravili kućnu kancelariju. Ako niste, treba da je pod hitno sačinite. Ako nemate slobodnu sobu, možete se smestiti u neki kutak u kome ostatak porodice ne provodi previše vremena, poput trpezarije ili nekog praznog ugla. Ako ste u odvojenoj prostoriji, objasnite deci da pokucaju pre nego što uđu. Ako je i vaš supružnik kod kuće, dogovorite se da on ili ona pazi na decu dok ste vi na telefonu ili video pozivu.

Uživajte u svakom trenutku

Iako nam se čini da je vreme ovih dana usporilo, svima će prijati malo vremena za odmor. Užurbana svakodnevica sada se potpuno promenila. Možda ne bi bilo loše da svakog dana i pored poslovnog rasporeda, ostavite vreme za spontane aktivnosti. Uostalom, kada ćete ponovo imati vremena da s porodicom provodite 24 sata na dan? U pauzama između pisanja mejlova ili sastavljanja izveštaja obratite pažnju na supružnika i decu. Pitajte ih kako su i kako im možete pomoći. Iskoristite svaki trenutak na pravi način.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna