Shop
Osvežite i reorganizujte garderobu u 7 koraka

Osvežite i reorganizujte garderobu u 7 koraka

Dosadila vam je odeća koju imate? Udahnite novi život staroj garderobi uz ove kreativne savete za osvežavanje različitih odevnih predmeta.

28.09.2020.

Da li vam se desilo da se žalite da nemate šta da obučete iako su vam ormari puni odeće? Pošto smo se svi u nekom trenutku osećali tako, spremili smo kratak vodič za lako održavanje i osvežavanje garderobe koje već posedujete, a koji će vam ujedno pomoći da uštedite novac. 

1. Ušivanje

Ako nešto slučajno pocepate ili pokidate, ne morate to odmah baciti. Potreban vam je samo pribor za šivenje – igla i konci različitih boja – da biste s lakoćom mogli da popravite sve nesavršenosti platna.

Ako je rupa prevelika za ušivanje, okrenite odeću naopačke i probajte da prišijete deo istobojne postave.

Ne zaboravite da sačuvate rezervnu dugmad kada kupite nove stvari – sigurno će vam biti od koristi ako ih izgubite kada otpadnu.

osvežavanje garderobe

2. Nega

Još jedan način za produžavanje života omiljene odeće jeste održavanje prema uputstvu sa etikete. Ako je na etiketi prikazan simbol za ručno pranje, to znači da će se stvari skupiti ako ih operete u mašini za veš. Svila i kašmir peru se samo na niskim temperaturama i u programima za pranje delikatnije odeće.

Da biste izbegli istezanje naramenica, koristite drvene ili postavljene ofingere. 

3. Sortiranje i skladištenje

Neki osnovni odevni predmeti mogu se nositi tokom cele godine, dok su drugi sezonski. Zato garderobu možete podeliti na letnju i zimsku, a sve što vam trenutno nije potrebno možete odložiti sa strane.

Da ne biste bili očajni svaki put kada treba da izađete iz kuće, možete napraviti kombinaciju odevnih predmeta unapred, recimo za bioskop ili večeru u restoranu. Tako ćete uštedeti na vremenu koje biste inače potrošili na isprobavanje različitih odevnih kombinacija.

4. Stilizovanje

Ako želite da izgradite jedinstveni stil, ali i da uštedite, pokušajte da na pametan način koristite odeću koju već imate. Pretresite zadnje delove fioka i polica i ponovo otkrijte stvari koje ne oblačite toliko često.

Zamolite člana porodice ili prijatelje za savet da li se neke odevne kombinacije uklapaju ili ne – bilo uživo ili putem video-poziva na Skajpu ili neke druge aplikacije. 

reorganizacija ormana

5. Razmena

Kad smo već kod prijatelja, možete da organizujete razmenu odeće koja vam više nije potrebna. Pozovite prijateljicu i možda će baš ona suknja, džemper ili kaput koji su vam se toliko svideli dobiti novog vlasnika.

6. Osvežavanje odeće

Staroj garderobi uvek možete udahnuti novi život. Recimo, stvarima uvek možete promeniti boju uz pomoć farbe ili boje za tkaninu.

Na staru majicu možete da prišijete zanimljive motive, trake ili dugmad. Tražite jednostavnije rešenje? Uzmite makaze i od starih farmerki napravite moderan šorc ili od duge haljine sa dugmićima napravite novu košulju.

7. Reciklaža

Ako niste spremni da se oprostite od omiljenih farmerki, a one nisu u dovoljno dobrom stanju da ih donirate u dobrotvorne svrhe, one i dalje mogu biti korisne po kući. Recimo, možete da napravite krpe za čišćenje, da ih date deci da oblače lutke ili da ih iskoristite kao podlogu u korpi za ljubimca dok spava.

Ukoliko vam je potrebna pomoć kako da na najbolji način uredite prostor u kojem živite, delimo sa vama dodatne savete:

 

Kako da uredite mali stan i uštedite na prostoru

Kako da uredite svoj dom po feng šuiju

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna