Shop
Kako da uštedite vodu kod kuće

Kako da uštedite vodu kod kuće

Za zaštitu životne sredine ušteda vode je jedna od osnovnih stvari. Saznajte kako da počnete da štedite vodu.

20.07.2023.

U Republici Srbiji je 2022. godine za potrebe snabdevanja vodom zahvaćeno 702 miliona m3, što predstavlja 2,3% više vode u odnosu na prethodnu godinu. Prosečan stanovnik Srbije dnevno potroši oko 120 litara vode, a po domaćinstvu potrošnja je oko 360–520 litara na dan. Ove brojke deluju prilično zabrinjavajuće s obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje korišćenje samo 50 litara po osobi dnevno. Dobre vesti su da svako može da počne da štedi vodu u svom domaćinstvu ako obrati pažnju na svoje navike.

U poslednjih nekoliko godina provodili smo više vremena kod kuće, što je prirodno povećalo potrošnju vode u skladu s našim izmenjenim potrebama. Zato saznajte kako da potrošnju vratite na staro uz naše savete i kako Generali može da vam pomogne u tome uz osiguranje domaćinstva.

Pre nego što počnete s merama štednje, bilo bi dobro da saznate koliko zaista vode mesečno ili nedeljno trošite. Probajte da to izračunate pomoću ovog jednostavnog kalkulatora potrošnje koji u obzir uzima broj članova domaćinstva, kupanja, pranja veša, sudova i sl.

Kada to budete saznali, možete nastaviti da čitate ovaj tekst kako biste smanjili količinu vode koju potrošite svakodnevno. U većini slučajeva to će biti jednostavne mere koje se mogu povoljno odraziti na očuvanje životne sredine.

Zašto je važno štedeti vodu

Teško je zamisliti količinu vode koju koristimo dok je ne kvantifikujemo. U nastavku je procena količine vode koju potrošimo za uobičajene poslove u domaćinstvu.

infografik potrosnja vode kako ustedeti vodu

Svako od nas može učiniti nešto da se smanji količina vode koju svakodnevno koristimo kako bismo doprineli stvaranju održive budućnosti za generacije koje dolaze. Voda je neprocenjiv resurs, ali i ograničen – tačnije, samo je 3% vode na planeti pijaća voda, a 77% zauzimaju led i glečeri.

 Saveti za štednju vode u domaćinstvu

U nastavku slede saveti za uštedu vode kod kuće – koji se neće značajno odraziti na promenu vaših svakodnevnih navika, ali će doprineti zaštiti životne sredine. 

  • Ugradite tuš i slavine sa sistemom za regulisanje protoka vode. Na taj način ćete smanjiti potrošnju za 20–50% u zavisnosti od opreme koju ugradite.
  • Nasuprot pranju voća i povrća pod mlazom vode, bolje bi bilo da ih perete u činiji s vodom. Tako ćete uštedeti i do 10 litara po pranju.
  • Povremeno proveravajte u kom su stanju vodovodne cevi i slavine. Curenje može uzrokovati da voda kaplje i po 10 kapi u minuti, što je bacanje više od 2.000 litara godišnje. Zato ih obavezno popravite čim primetite da cure.
  • Nakon kuvanja hrane poput testenine ili jaja ostavite vodu da se ohladi, a zatim je ponovo upotrebite za zalivanje kućnih biljaka.
  • Nemojte puniti kofu za pranje poda do vrha. Dovoljno je da je napunite samo do trećine.
  • Ugradite dvofazni vodokotlić. Regularni vodokotlići troše oko 8–10 litara vode po ispiranju, dok oni koji štede vodu mogu da potroše 3–6 litara.
  • Umesto svakodnevnog kupanja u kadi, tuširajte se da biste smanjili količinu vode.
  • Dok čekate da dođe topla voda ispod tuša, što zimi može malo više da potraje, baci se oko 20 litara vode. Umesto toga, stavite kofu u kadu i prikupite višak vode koju možete da iskoristite za čišćenje ili zalivanje cveća.
  • Napunite mašinu za veš ili pranje posuđa kada je uključujete. Tako ćete smanjiti učestalost korišćenja veša ili sudova, i time dodatno uštedeti vodu.
  • Koristite deterdžente za pranje veša bez fosfata, a srednje prljavo rublje perite bez pretpranja, i to na nižoj temperaturi, čime ćete uštedeti i do 30% vode.
  • Postavite sistem za navodnjavanje kap po kap u bašti. U svetu su dostupni i pametni sistemi koji analiziraju rizik od kiše i koriste vodu samo kada je to potrebno.
  • Automobil perite u perionici a ne kod kuće. Prilikom svakog pranja može se potrošiti i do 200 litara pijaće vode, a tlo se zagađuje ostacima ulja, čađi i teškim metalima. Nemojte prečesto prati svog metalnog ljubimca. 

Smanjenjem potrošnje vode u domaćinstvu pomažemo u očuvanju životne sredine, ali i kućnog budžeta. Zato je važno uložiti i najmanji napor kako bismo promenili navike i da bi efekat na duže staze bio mnogo veći.

Ukoliko vas zanima ova tema, pročitajte i :

Kako da smanjite račun za struju isključivanjem energetskih vampira

Kako da postanete zeleni potrošač

Ekološka lepota: kako koristiti održivu kozmetiku

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna