Shop
Kako ležerno putovanje može da ulepša odmor

Kako ležerno putovanje može da ulepša odmor

Nema potrebe da odmor pretrpavate aktivnostima. Bilo da putujete s porodicom ili poslom, putovanje možete usporiti i uživati u svakom bezbrižnom trenutku.

07.07.2021.

Putovanja su pred nama, a sa njima je neizostavno i planiranje: kada ćemo otići na godišnji odmor, da li ćemo stići da obavimo sve pred polazak, koje znamenitosti vredi posetiti? Međutim, usled promenjenih globalnih okolnosti mnogi su počeli da razmišljaju na drugačiji način. Putovanje će nam više prijati ukoliko malo usporimo i zaista počnemo da uživamo u trenutku.

Ukoliko ste se mnogo puta do sada vratili sa putovanja umorni i poželeli da odmorite još nedelju dana, trebalo bi da razmislite o promenama. Uostalom, odmor tome i služi: da se osvežite, opustite i uspostavite vezu sa sobom i svojim bližnjima.

Trebalo bi da usporite tempo. Odluka o promeni načina ishrane, društva, ili lokaliteta koje planirate da posetite može da utiče na bolje povezivanje sa okolinom i voljenim osobama. Evo saveta kako da isplanirate ležernije putovanje.

1. Uživajte u novoj sredini kao lokalac

Ako ste još kod kuće isplanirali svaki dan putovanja i pronašli zanimljive izlete kako ne biste ništa propustili – savetujemo vam da usporite. Ne morate u roku od sedam dana da posetite mnoštvo različitih lokacija ili muzeja.

Umesto toga, ponašajte se kao da ste lokalac. Odaberite samo jedno odredište – upravo ono u kom odsedate – i ostanite tu nekoliko dana. Sigurno ćete uživati u okolini koja vas okružuje.

Možete da iznajmite stan preko Airbnb-a kako biste još bolje upoznali lokalne običaje. Pored toga, postoje i druge opcije, poput zamene boravišta sa strancima koji dolaze kod vas, a vi kod njih. Na ovaj način ćete znatno smanjiti troškove.

Lezerno-putovanje-in-line.jpg

2. Različita prevozna sredstva

Način putovanja može uticati na životnu sredinu. Ukoliko umesto avionom putujete vozom, brodom ili autobusom, uticaćete na smanjenje ugljeničkog otiska i na taj način pomoći prirodi. Imaćete priliku i da tokom putovanja uživate u prirodnim lepotama koje vas okružuju.

train1.jpg

3. Učenje usput

Da biste zaista osetili sve draži mesta koje posećujete, možete potražiti specifične turističke aktivnosti. Ako idete u Italiju, možete probati da naučite kako se pravi testenina. Otvoriće vam se čitav svet novih iskustava, gde god da se nađete. Na vama je izbor.

pasta1.jpg

4. Alternativne turističke destinacije

Da biste izbegli gužve na popularnim turističkim destinacijama, možete se okrenuti alternativnim. Mir i tišina, ali i prelepa prirodna prostranstva, mogu se pronaći u blizini najvećih turističkih centara.

Od Amsterdama do Utrehta možete stići vozom za pola sata. Utreht je poznat po kanalima, pa ovaj grad možete obići brodićem. Ukoliko ste u Barseloni, umesto odlaska u park Gvelj koji je prepun turista, možete da se popnete na ruševine bunkera Del Karmen i uživate u prelepom pogledu.

spain1.jpg

5. Uživajte u svakom trenutku

Ležerno putovanje koje nije pretrpano aktivnostima prijaće svakome. Ako  putujete s decom, pružićete im priliku za istraživanje, a sebi mogućnost uživanja u novom okruženju i begu od svakodnevice. Ukoliko ste u mogućnosti, potrudite se da budete ležerni i prilikom poslovnog putovanja. Obiđite okolinu alternativnim prevozom ili posetite lokalitet koji vam je zanimljiv.

Da biste u potpunosti bili bezbrižni potrebno vam je i putno osiguranje. Samo se opustite se i uživajte.

Ukoliko planirate putovanje, savetujemo vam da pročitate i:

Kako sprečiti mučninu tokom vožnje

Hotel ili privatni smeštaj: odlučite šta je pravi izbor za vas

6 saveta kako minimalistički spakovati kofer za odmor

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna