Shop
Edukativne igre za decu čine proces učenja zabavnim

Edukativne igre za decu čine proces učenja zabavnim

Igre nisu samo za zabavu i razonodu. Edukativne igre pomažu deci da uče i razvijaju ključne veštine, poput pisanja i čitanja.

09.10.2020.

Većina ljudi pri pomenu društvenih igara odmah pomisli na razonodu u slobodno vreme, a ne na obrazovanje. Međutim, nekoliko nedavnih istraživanja pokazalo je da igranje određenih igara može da se pozitivno odrazi i na učenje. Da li ste i vi probali učenje kroz igru sa svojim mališanima? 

Edukativne igre ne samo da razvijaju tradicionalne veštine, poput čitanja i matematičke logike, nego uče decu timskom radu, istrajnosti i boljem razumevanju sveta oko sebe. Ako želite da pomognete svojoj deci u učenju, saznajte šta je to u igrama dobro i koje su najbolje za pravilan razvoj mentalnih sposobnosti.

Edukativne igre potkovane su naučnim istraživanjima

Od igranja školice na igralištu do Slagalice kod kuće, u detinjstvu smo kroz igru učili da pišemo i rešavamo probleme. Učenjem kroz igru učenici se lakše angažuju, a u nekim slučajevima čak i unapređuju veštine memorije za po dva razreda.

Zbog toga škole danas sve više uključuju igranje igara u nastavni plan. Tako se deci pomaže da saznaju o stvarima u potpuno novom okruženju i da razviju nove veštine i nauče da se prilagođavaju promenama. Mnoga naučna istraživanja su to potvrdila, čime se samo vide pozitivne posledice, poput pospešivanja pamćenja, korišćenja mašte pri razmišljanju, kao i socijalizacije sa drugom decom.

Ucenje i resavanje problema kroz igru

Unapređenje ključnih veština uz edukativne igre

Obrazovne igre najpre predstavljaju odličan način za razvoj ključnih veština pri učenju. One obuhvataju igre sa vršnjacima na igralištu, klasične društvene igre na tabli, pa čak i video-igre za više igrača.

Za čitanje i pisanje: Igre poput Kaladonta, Na slovo na slovo ili Zanimljive geografije ne samo da pomažu deci da nauče da pišu, nego i da čitaju i sarađuju sa drugom decom u timu. Uvek postoji opcija nižeg i naprednijeg nivoa, tako da se mogu igrati u bilo kom uzrastu.

Za razvoj matematičkog mišljenja: Igrice poput Zoombinisa, koje su omiljene igre mnogih nastavnika, ili porodične društvene igre Monopol, napravljene su za uzrast od 9 godina pa nadalje. Uz njih deca razvijaju logiku, matematičku pismenost, koriste verovatnoću, kritičko razmišljanje, pa čak i uče o finansijama.

Za kreativnost i rešavanje problema: Igre sa kartama, poput Pasijansa, šaha ili Pričam ti priču podstiču decu da smišljaju i pričaju priče. Da biste osnažili pismenost, možete ih naučiti i da zapisuju te novoizmišljene priče.

shutterstock_136171352 (1).jpg

Učenje vrednih životnih lekcija uz edukativne igre

Pored tradicionalnih veština, edukativne igrice mogu pomoći da deca na bezbedan i uređen način uče o svetu oko sebe. Takve igre mogu dovesti do aktivacije određenih osećanja. Štaviše, istraživanja su pokazala da kada za učenje vezujemo određene emocije, lakše pamtimo. Tako ćemo deci pokazati ne samo to koliko je važno pokušavati i biti istrajan, nego i da treba nastaviti dalje čak i ako pogrešimo.

Za svet oko nas: Probajte obrazovnu igru SimCityEdu za škole u kojoj deca uče o zagađenju ili besplatne onlajn igre NOAA o zaštiti okeana.

Za strategiju i istrajnost: Omiljene igre mnogih generacija, poput Civilizacije i Rizika, pomažu deci da rešavaju probleme na nove načine i da lakše pređu preko prepreka.

Za timske veštine: Igre poput Pantomime pomažu deci da uče i zabavljaju se zajednički, ali i da razviju timski duh i tako steknu nove prijatelje.

Zivotne lekcije kroz igru

Premda igre nikada ne mogu zameniti klasično učenje u školi, evidentno je da obrazovne igre mogu da doprinesu razvoju brojnih veština. Zabavne aktivnosti u procesu učenja kroz igru samo će zainteresovati decu da se priključe i shvate čitav obrazovni proces kao nešto pozitivno, a da toga nisu ni svesni.

Biti roditelj je veliki izazov, a kako biste bili što bezbrižniji tokom odrastanja vaših mališana, pogledajte naše proizvode Junior 5 plus i Stipendija za decu i obezbedite im sigurnu budućnost.

Preporučujemo i sledeće teme:

Kako da obezbedite finansijsku budućnost vaše dece

Školovanje na daljinu nije lako – kako da pomognete svojoj deci u učenji

Kako uskladiti rad od kuće sa brigom o deci

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna