Shop
Priprema mališana za Povratak u Školu

Priprema mališana za Povratak u Školu

Pripremite decu za povratak u školu uz naš vodič za organizaciju dnevnih rutina, odabir školskog pribora i osiguranje. Saznajte kako olakšati prelaz i osigurati bezbednost vaših mališana uz Generali Srbija

28.08.2024.

Leto je na izmaku, a povratak u školske klupe se bliži, što znači i povratak u svakodnevni ritam koje je dete izgubilo prestajanjem školskih obaveza. Tokom leta buđenje nije ustaljeno, dnevne aktivnosti su najčešće usmerene na zabavu i opuštanje, a pomera se i vreme za odlazak u krevet. Zato je povratak u školu za mnoge roditelje period pun izazova i stresa, jer treba se vratiti na ustaljeni ritam, ali uz dobru organizaciju i pravovremene pripreme to ne mora da bude toliko teško.

Kada započeti pripremu, zavisi od uzrasta deteta, baš kao i kako će ona tačno izgledati. ništa manje nije važno ni to u kojoj meri je bilo uspešno u savladavanju školskih obaveza do sada. Neki opšti rok je nedelju dana pre početka nastave, ali u zavisnosti od situacije, može biti i nešto ranije ili kasnije.

Organizacija dana po školskom režimu

shutterstock_2455281299edit.jpg

Jedan od ključnih koraka za uspešan povratak u školu je organizacija dnevnog rasporeda, na kom ćete raditi zajedno sa detetom. Ako dobro napravite plan aktivnosti uzimajući u obzir nove predmete u školi koje dobija, ili vannanstavne aktivnosti koje će pohađati, i vašem detetu će biti lakše da se lakše prilagodi novim obavezama i povratku u školsku svakodnevicu.

Napravite dnevni plan

Za početak napravite zajedno sa decom dnevni raspored koji će uključiti sve važne segmente kao što su vreme za učenje, igru, odmor i vannastavne aktivnosti. Ovde ćete naravno morati da se zajedno dogovorite o postepenom smanjivanju vremena korišćenog za elektronske igrice, mobilne telefone,internet i sl.

Postavite realne ciljeve

Razgovarajte o izazovima iz prethodne školske godine. Dopustite detetu da izdvoji šta je to u čemu je bilo dobro i čime je zadovoljno, a šta mu nije išlo kako treba, pa pokušajte zajedno da dođete do plana kako da ove školske godine bude bolje. To se odnosi na školski uspeh, kao i na odnose sa drugom decom i nastavnicima. Tako ćete lakše postaviti ciljeve za novu školsku godinu koji su ostvarivi, što će detetu pomoći da ostane fokusirano o produktivno.

Prilagodite se ritmu deteta

Svako dete je različito, pa prilagodite raspored prema potrebama i ritmu vašeg deteta. Ovo je važan savet jer, na primer, ako je vašem detetu bilo potrebno više vremena za izradu domaćeg, morate mu ga ostaviti, nikako ga ne smete zbrzavati u toj aktivnosti ukoliko se bliži vreme za odlazak na trening.

Priprema školskog pribora

shutterstock_2189403579 Large.jpg

Kupovina školskog pribora može biti iscrpljujuća, ali uz malo planiranja može se pretvoriti u prijatno iskustvo. Krenite od sređivanje radnog stola, polica ili prostora za učenje, raščišćavanja starih svezaka, papira, pribora za školu... I to spada u dobru pripremu za uspešan početak u novoj školskoj godini. Potom nabavite spisak udžbenika koji se u ovo vreme već može naći na sajtu škola, a ako ne, raspitajte se kod učitelja ili razrednog starešine.

Napravite spisak potrebnog pribora

Shodno razredu u koji dete kreće, napravite i spisak osnovnih stvari poput svezaka, olovaka, bojica, rančeva i odeće. On će vam pomoći da se lakše organizujete za kupovinu i da ništa ne zaboravite.

Kupujte pametno

Posetite veće markete koje nude širok izbor školskog pribora po pristupačnijim cenama. Pazite na kvalitet, ali i na cenu proizvoda, jer kad se sve sabere na kraju, nije malo, pogotovo ako imate dvoje ili više dece.

Uključite decu u proces

Pustite decu da učestvuju u izboru školskog pribora, što će ih dodatno motivisati za povratak u školu jer treba da ima se sviđaju nove sveska, pernica i ranac.

Uspostavljanje rutina

shutterstock_2328361899edit.jpg

Rutine kojima je potrebno da se dete vrati predstavljaju osnovu za sticanje sposobnosti koja će deci kasnije u životu pomoći da struktuiraju svoj život na višem i složenijem nivou, baš kao i svakodnevne probleme. Na roditeljima je da ih osposobe da razviju ovu veštinu, u čijoj je srži postepeno prepuštanje odgovornosti i sticanje samostalnosti. U osnovi svih su dobro uspostavljene jutarnje i večernje rutine, koje omogućavaju da se sve što se detetu događa tokom dana lakše savlada, pa je zato taj odlazak na spavanje na vreme i buđenje ujutru važan korak u vraćanju na školski režim.

Jutarnje rutine

Ustanovite redovan raspored buđenja, obavljanja jutarnje higijene, nameštanja kreveta, oblačenja i doručka. Ovo će pomoći deci da se postepeno priviknu i lakše uključe u dnevne aktivnosti.

Večernje rutine

Planirajte vreme za spavanje, a ako detetu ide teško da se navikne, uključite i aktivnosti koje će pomoći deci da se opuste pre spavanja, kao što su čitanje knjige ili lagana fizička aktivnost.

Postepeni prelaz

Postepeno prilagodite vreme za spavanje i buđenje tokom poslednjih nedelja raspusta kako bi prelazak na školski režim bio manje stresan.

Osiguranje dece tokom školskih aktivnosti

Osiguranje dece tokom školskih aktivnosti je važan aspekt koji roditelji često zanemaruju, a koje pruža dodatnu sigurnost svakom roditelju u slučaju da se detetu nešto dogodi.

Zašto je važno osiguranje

Osim dodatne sigurnosti, osiguranje pruža i finansijsku podršku u slučaju nezgoda ili povreda tokom školskih aktivnosti, koja u određenim situacijama i te kako znači.

Vrste osiguranja

Generali Srbija nudi različite opcije osiguranja dece, uključujući osiguranje od nezgoda i zdravstveno osiguranje.

Kako odabrati pravu polisu

Informišite se o dostupnim opcijama i odaberite osiguranje koje najbolje odgovara potrebama vašeg deteta.

Povratak u školu može biti manje stresan uz dobru pripremu i organizaciju. Pratite ove savete kako biste olakšali prelaz vašoj deci i obezbedili im uspešan početak nove školske godine. Ne zaboravite da osigurate svoju decu i istražite opcije osiguranja koje Generali Srbija nudi, jer je sigurnost vaše dece uvek na prvom mestu.

Ukoliko vam se dopao naš tekst, pročitajte još nekoliko korisnih tekstova za vase mališane:

Osiguranje od nezgoda za decu u školi

Kulinarski trikovi za prezaposlene roditelje

Zabavna edukacija dece o bezbednosti u saobraćaju

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna