Shop
Saveti kako da budete zdravi cele godine

Saveti kako da budete zdravi cele godine

Otkrijte jednostavne savete za održavanje zdravlja tokom cele godine, od vežbi kod kuće i zdravih recepata do tehnika za smanjenje stresa i važnosti zdravstvenog osiguranja.

13.08.2024.

Dobro zdravlje je ključno za dug i kvalitetan život, a da bismo ga održali, potrebno je da imamo svest o tome i da negujemo zdrav stil života, i to svaki dan u godini.

To podrazumeva da budemo fizički aktivni, da se zdravo hranimo i da vodimo računa o mentalnom zdravlju, jer ono ima ključnu ulogu na putu za zdrav život.

Međutim, tu se ne završava naša briga o zdravlju. Ona uključuje i redovne sistematske preglede, a u slučaju zdravstvenog problema, pravovremen odlazak lekaru, za šta nam je važno da imamo zdravstveno osiguranje koje će nam omogućiti najkvalitetniju negu i pokriti troškove dijagnostike i lečenja, te smanjiti finansijski stres u slučaju bolesti.

A ako se pitate kako to sve da izvedete, evo naše male pomoći za svaki od najznačajnijih segmenata koji čine zdrave životne navike.

shutterstock_1488265484edit.jpg

Vežbe kod kuće

Da biste redovno bili fizički aktivni, ne treba vam puno novca. Poenta je da budete dosledni kako bi vam vežbanje pomoglo u održavanju zdrave telesne težine, povećalo nivo energije i smanjilo rizik od hroničnih bolesti.

Kondiciju možete održavati i jednostavnim vežbama kod kuće za koje će vam, u slučaju da imate neke hronične bolesti ili ste u menopauzi, lekar dati odobrenje.

U slučaju da ste dobrog fizičkog zdravlja i da nemate hronične povrede, možete naći programe vežbi za početnike na Jutjubu ili na nekoj od brojnih aplikacija koje uključuju sledeće vežbe.

shutterstock_1591188538edit.jpg

Jumping jacks

Skokovi sa raširenim rukama i nogama ili jumping jacks poboljšavaju kardio kondiciju i pomažu u sagorevanju masti. Ova vežba je odlična za zagrevanje i povećanje ukupne fizičke spremnosti. Najčešće se izvodi 30 sekundi.

Čučnjevi

Jačaju noge i mišiće zadnjice, poboljšavajući stabilnost i ravnotežu. Čučnjevi su odlični za sagorevanje kalorija i mogu se raditi bez ikakve opreme. Kod izvođenja je važno da pazite na položaj kičme i kolena – leđa treba da su prava, grudi izbačene ka napred, kolena ne treba da prelaze prste na stopalima. Zauzmite raskoračni stav u širini kukova i krenite s njima kružni trening od 4 serije 12–15 ponavljanja.

Sklekovi

Povećavaju snagu ruku, grudi i ramena. Redovnim izvođenjem sklekova možete povećati izdržljivost i oblikovati gornji deo tela. Kad zauzmite poziciju skleka, koja nije ista za žene i muškarce, ruke postavite šire i radite 10 ponavljanja.

Plank

Jača trbušne mišiće i poboljšava stabilnost celog tela. Plank je efikasan za poboljšanje posture i smanjenje bolova u leđima. U zavisnosti od trenutne fizičke spreme, izvodite ih 15–30 sekundi, ili duže.

Zdravi recepti

Uravnotežena i raznovrsna ishrana je takođe veoma značajna u očuvanju zdravlja. To znači da na dnevnom meniju treba da se nađu 2–3 porcije svežeg voća i povrća, porcija mlečnih proizvoda, oko 200–250 g mesa, jaja ili ribe, sve začinjeno zdravim mastima kao što su hladno ceđena ulja kao što su maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, susamovo. Dobri izvori zdravih masnoća su i koštunjavi plodovi i semenke susama, suncokreta, bundeve. Podrazumeva se, s druge strane, da treba da se smanji unos zasićenih masti i holesterola iz margarina, majoneza, masnog mesa, pohovane i pržene hrane.

Dakle, uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima ključna je za zdravlje i energiju, a nije komplikovana. Evo recepata za doručak, ručak i večeru.

shutterstock_1683296803edit.jpg

Smuti od citrusa i malina

Stavite u blender pola Granny Smith jabuke seckane na manje komade, jednu šargarepu seckanu na manje komade, 2 cm korena đumbira, 3 cm korena kurkume, sok od pola limuna, sok od pola narandže, šaku svežih ili zamrznutih malina, šolju vode. Blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Servirajte smuti i uživajte.

Musaka sa tikvicama

Na vodi dinstati usitnjeni crni luk, dodati mleveno meso, so, majčinu dušicu, biber i rendani celer i mešati dok meso ne dobije braonkastu boju. Promešati i skloniti sa ringle. U drugu šerpu ili vatrostalnu posudu na dno poređati kolutove tikvica debljine 3-4 mm, a praznine između kolutova popuniti iseckanim tikvicama na kockice. Preko poređanih tikvica sipati meso pa preko njega staviti još jedan sloj tikvica. U posudi u kojoj se pržilo meso umutiti 1 jaje i 2 belanceta, dodati 200 ml jogurta i vode do kraja i sa ovom smesom preliti tikvice i meso. Musaku peći u rerni na 300 °C dok se na površini ne pojavi braonkasta kora (ukoliko spremate samo za vas, možete napraviti manju količinu i staviti samo 1 jaje). Ovu musaku možete pripremati sa karfiolom, pečenom paprikom i drugim povrćem.

Salata sa tunom

Operite i odvojte listove 100 grama iceberg salate, dodajte jedan paradajz, 100 grama tunjevine, prelijte maslinovim uljem i jabukovim sirćetom ili sokom od pola limete, po želji dodajte kašičicu senfa i zdrava salata za večeru je gotova.

Tehnike za smanjenje stresa

Prevencija mentalnih bolesti kroz razgovore sa stručnjacima dobar je izbor za kvalitetniji život. To podrazumeva prepoznavanje problema na vreme i pravovremenu, ranu dijagnostiku koja je najbolji put za mentalnu ravnotežu. Dakle, na prvi znak svakog lošeg subjektivnog osećaja koji traje duže od dve nedelje u kontinuitetu i znatno vas ometa u svakodnevnom životu, razdražljivosti, poremećaja spavanja, apetita, treba da se obratite stručnjaku, baš kao što biste otišli kod lekara i kad dobijete virus. Najveći broj problema se na ovaj način može prevenirati.

S druge strane, i stres može negativno uticati na naše zdravlje. Mentalno zdravlje je ključno za opšte blagostanje i doprinosi boljem fizičkom zdravlju. Evo nekoliko tehnika koje pomažu u njegovom smanjenju.

shutterstock_2466396445edit.jpg

Meditacija

Pomaže u postizanju mira i smanjenju stresa. Redovnom praksom meditacije možete poboljšati koncentraciju i emocionalno blagostanje.

Duboko disanje

Opušta telo i um, smanjujući napetost i anksioznost. Duboko disanje može se praktikovati bilo gde i u bilo koje vreme, čineći ga lako dostupnom tehnikom za smirenje.

Joga

Kombinuje fizičke vežbe i tehnike disanja za smanjenje stresa. Joga ne samo da poboljšava fleksibilnost i snagu, već i umanjuje nivo kortizola, hormona stresa.

Vođenje dnevnika

Pisanje o svojim osećanjima može pomoći u boljem razumevanju i upravljanju stresom. Vođenje dnevnika omogućava vam da pratite svoje misli i emocije, što može doprineti većem osećaju kontrole i smirenosti.

Prednosti zdravog načina života

Zdrav način života donosi brojne prednosti koje pozitivno utiču na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Evo nekoliko ključnih benefita.

Poboljšano fizičko zdravlje

Redovna fizička aktivnost poboljšava kardiovaskularno zdravlje, povećava snagu mišića i izdržljivost. Zdrav način života smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, srčanih bolesti i pojedinih vrsta kancera. Pravilna ishrana i redovno vežbanje pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Povećana energija i vitalnost

Zdrava ishrana i redovno vežbanje povećavaju nivo energije, čineći vas produktivnijim tokom dana. Fizička aktivnost i balansirana ishrana pomažu u poboljšanju kvaliteta sna.

Mentalno zdravlje i emocionalna dobrobit

Vežbanje oslobađa endorfine, hormone sreće, koji pomažu u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Održavanje zdrave telesne težine i dobrog fizičkog stanja može poboljšati samopouzdanje. Zdrava ishrana i fizička aktivnost poboljšavaju moždane funkcije i pamćenje.

Dugovečnost

Osobe koje praktikuju zdrav način života često imaju duži životni vek i manje zdravstvenih problema u starosti.

Jačanje imunološkog sistema

Pravilna ishrana bogata vitaminima i mineralima jača imunološki sistem i čini organizam otpornijim na infekcije i bolesti.

Zdraviji društveni život

Učešće u grupnim sportovima i fizičkim aktivnostima može pomoći u izgradnji i jačanju društvenih veza.

Uloga zdravstvenog osiguranja

Zdravstveno osiguranje igra važnu ulogu u podržavanju i održavanju zdravog načina života počev od prevencije, preko kvalitetne zdravstvene usluge do finansijske sigurnosti.

Redovni pregledi i preventivne mere smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti. Zdravstveno osiguranje obezbeđuje pristup ovim uslugama, čime se povećavaju šanse za rano otkrivanje i lečenje zdravstvenih problema.

Ujedno vam omogućava i pravovremeno lečenje i pristup najboljim zdravstvenim uslugama. Kroz osiguranje pacijenti mogu birati među renomiranim lekarima i specijalistima, što doprinosi boljem ishodu lečenja.

Osiguranje pokriva i troškove lečenja, čime se smanjuje finansijski stres u slučaju bolesti. Ovo je posebno važno za pokrivanje skupih medicinskih tretmana i operacija.

Održavanje zdravog načina života tokom cele godine ključ je za dug i kvalitetan život. Usvajanjem jednostavnih vežbi, zdrave ishrane i tehnika za smanjenje stresa, možete značajno poboljšati svoje zdravlje. Razmislite o prednostima zdravstvenog osiguranja koje može dodatno podržati vaš zdrav način života kakvo je Generali Srbija osiguranje. Počnite već danas i uživajte u blagostanju koje dolazi sa zdravim životom!

7 zdravstvenih trendova koji mogu promeniti svet

Najbolji prirodni probiotici

Kako da započnete dan sa više energije

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna