Shop
Najčešći uzroci vlage u kući i kako je se rešiti

Najčešći uzroci vlage u kući i kako je se rešiti

Javljanje vlage u kući može se sprečiti, ili sanirati, na bezbroj načina. Pročitajte naše savete za savršeno čist i bezbedan dom.

09.10.2020.

Neprijatnog je izgleda, mirisa i šteti zdravlju – skoro svaki vlasnik kuće zna koliko je teško iskoreniti vlagu. A uzroci? Mogu biti razni. Strukturne greške možda je najskuplje sanirati. Srećom, postoje određene mere koje možemo da preduzmemo kako bismo sprečili ili makar minimizovali pojavu vlage u kući. Saznajte kako.

Kondenz

Prekomerna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature može izazvati pojavu vlage. I tu postoji rešenje: redovno provetravajte prostorije, otvarajte prozore i ako je potrebno, uključite ventilaciju prilikom tuširanja ili kuvanja da biste sprečili stvaranje kondenza. Kada kuvate, na šerpu obavezno stavite poklopac i uložite u jak ventilacioni sistem. Upotreba ovlaživača takođe može biti veoma korisna, ali ga morate redovno prazniti.

Loše cevi

Čak i najmanje curenje cevi može izazvati ozbiljne probleme sa vlagom, tako da ih redovno proveravajte. Slavine i tuš moraju uvek biti isključeni, a cevi skrivene u zidu ne smeju sadržati tragove korozije. Ukoliko se ne snalazite sa sanitarijama, u pomoć pozovite vodoinstalatera.

reparacija oluka Reparacija oluka

Voda se u kuću može uvući i od spolja. Oluci su prva stvar na koju bi trebalo motriti. Da li kišnica iz oluka prska na sve strane, po zidovima i krovu? Možda je vlaga zahvatila i drvenariju i grede? Ako ste uočili neke od ovih problema, oluke obavezno popravite ili zamenite kako bi se kišnica slivala u odvode.

Vrata i prozori

Kišnica se u kuću može uvući i kroz vrata i prozore. Možda je drvenarija na njima istrulila ili su ramovi ispucali? Da li se farba ljušti? Sve su ovo naznake toga da vrata i prozori ne vrše svoju osnovnu funkciju i da ih je potrebno popraviti ili promeniti.

Dimnjak

Iako deluje potpuno neintuitivno, dimnjak takođe može izazvati pojavu vlage. Ako je dimnjak nezaštićen, u njega može da uđe kišnica i da izazove pojavu vlage u okolnim zidovima. Zato je najbolje zaštititi ga pozivanjem odžačara.

popravka cevi

Slabo grejanje

Iako slabijim grejanjem možete da uštedite tokom zime, dugoročno vas to može koštati mnogo više novca. Hladan vazduh stvara veću vlagu od toplog, tako da se u hladnijim kućama stvara više kondenzacije. Velike promene u temperaturi takođe mogu da pogoršaju stvari. Zato je najbolje ujednačeno grejati kuću, a idealno je ako koristite tajmer ili sistem za pametno grejanje sa termostatom.

Nehigijena

Da li ste znali da prljavština i nečistoća takođe mogu da dovedu do pojave vlage i buđi? Zato kupatilo i kuhinju – prostorije u kojima se često koriste i prema tome lako prljaju – redovno održavajte čistim i suvim. Mokre peškire i krpe obavezno sušite i nemojte ostavljati da se suše u prostoriji. Proverite da li su dihtunzi popunjeni silikonom i da li ih treba popraviti s vremena na vreme.

Poplava

I na kraju, najčešći izazivač vlage i buđi u kući jeste poplava. Ukoliko živite u plavnom području, potrudite se da bar slavine ne cure i da ne ostavljate nepotrebno prolivenu tečnost na podu. To će svakako pogoršati problem koji već imate.

Kako biste sprečili da se vlaga i buđ pojave u vašem stanu ili kući, važno je prirdržavati se pomenutih saveta. Međutim, kako često ne možemo u potpunosti sprečiti brojne vanredne nepredviđene događaje, važno je misliti na vreme i obezbediti finansijsku podršku za takve situacije. Generali osiguranje domaćinstva vam nudi nekoliko paketa, a možete ga lako ugovoriti onlajn ili uz pomoć naših agenata. 

Delimo sa vama i dodatne savete kako najbolje da vodite računa o održavanju i zaštiti svog doma:

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Kako zaštititi kuću od nevremena

Kako postupiti u slučaju poplave

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna