Shop
Električni trotineti - revolucija u transportu

Električni trotineti - revolucija u transportu

Zakrčene ulice i gust saobraćaj u prenaseljenim gradovima zahtevaju alternativna prevozna sredsta u budućnosti. Da li pojava električnih trotineta znači da je ta budućnost već stigla?

31.07.2019.

Električni trotineti na ulicama višemilionskih gradova brzo su privukli pažnju javnosti i postali glavna tema razgovora. Zakrčene ulice i gust saobraćaj u prenaseljenim gradovima zahtevaju alternativna prevozna sredstva u budućnosti. Da li pojava električnih trotineta znači da je ta budućnost već stigla?

Kako je sve počelo

Sve je počelo u Santa Moniki, gradu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. U septembru 2017. godine,  skoro preko noći, na ulicama su se pojavili e-trotineti. Ni gradski zvaničnici ni državni zakoni nisu bili spremni za ovo novo električno prevozno sredstvo. U roku od dva meseca grad je tužio proizvođača e-trotineta za devet prekršaja i dobio na sudu 300.000 dolara. Od tog trenutka interesovanje se proširilo na preko sto gradova, u kojima je ukupno prodato preko deset miliona trotineta. Brz rast popularnosti ovog prevoznog sredstva možda označava početak revolucije u konvencionalnom transportu, barem kada je u pitanju gradska vožnja.

Prednosti e-trotineta

E-trotinetom ćete brže stići od tačke A do tačke B jer su mali i zgodni za izbegavanje sve učestalijih gužvi u saobraćaju. Pored značajne uštede vremena, ne zagađuju vazduh jer koriste električnu energiju. Takođe, izuzetno su praktični jer se nakon vožnje mogu jednostavno sklopiti i odložiti sa strane, pa ne morate da gubite vreme na traženje parking mesta. Ukoliko se baterija potroši, nema problema: vožnju možete nastaviti odgurujući se nogom. Dok mlađa populacija više voli da ih vozi stojeći, postoje i modeli sa sedištem.

Ipak, e-trotinet treba pažljivo voziti. Ovo pogotovo važi za mlađe vozače, jer su oni skloniji bržoj vožnji. Takođe, e-trotinet treba obuhvatiti Zakonom o bezbednosti u saobraćaju jer će tako biti bezbedniji i vozači i pešaci, i na ulici i na trotoaru.

Saveti za bezbednu vožnju

1) Nosite zaštitnu opremu – Iako obavezna oprema još uvek nije propisana, preporuka stručnjaka je da to budu kaciga, rukavice i štitnici.

2) Koristite ih na čistom i otvorenom prostoru – E-trotineti su predviđeni za gradski prevoz, pa su najpogodniji za korišćenje na ravnim i suvim podlogama.

3) Nemojte koristiti telefon za vreme vožnje – Kao i kod svakog drugog prevoznog sredstva, tokom vožnje nemojte koristiti telefon.

4) Poštujte druge saobraćajne znake i učesnike u saobraćaju – Dok vožnja ovog prevoznog sredstva ne bude regulisana zakonom pridržavajte se postojeće saobraćajne signalizacije na ulicama i obavezno poštujte pešake.

5) Počnite lagano – Nemojte odmah izaći na ulicu i voziti najbrže što možete. Kao i sva druga prevozna sredstva, i za e-trotinet je potrebna vežba.

Svet se brzo menja i od nas zahteva prilagođavanje novim trendovima. Sa porastom broja stanovnika, problem transporta predstavljaće izazov za buduće generacije. Zato su nam potrebna nova rešenja koja nisu samo efikasna već i bezbedna za sve učesnike u saobraćaju.

 

 

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna