Shop
Vodič za vođenje domaćinstva

Vodič za vođenje domaćinstva

Otkrijte praktične savete za održavanje doma, uštedu energije i osiguranje koje vam štedi novac i pruža mir, dok uživate u uređenom i sigurnom prostoru.

13.08.2024.

Svi znamo koliko održavanje doma može biti  izazovno i zbog toga nam je pored čišćenja potreban dobar sistem upravljanja.. Tu spadaju sve one druge stvari koje svakodnevno obavljate, a koje su vam postale rutina – od pravljenja spiska za kupovinu, preko organizovanja mesta gde ćete odlagati razne stvari, raščišćavanja starih stvari, pravljenja mesečnog budžeta ili planiranja štednje, pa sve do plaćanja računa i osiguranja, dogovora oko odlaska na putovanja, redovnog održavanja kućnih instalacija ili rešavanja iznenadnih kvarova.

Na sve to potrošite minimum 30 sati nedeljno, a uz dobar sistem upravljanja domaćinstvom nije tako. On smanjuje mentalni, fizički i digitalni nered, povećava vašu efikasnost i omogućava vam mnogo više slobodnog vremena da uživate u svom domu. Zato smo vam spremili ovaj mali vodič za održavanje doma koji sadrži korisne savete o sezonskim radovima, redovnim popravkama i, što je i te kako važno za kućni budžet, opremanja održivim sistemima i uštedi energije.

shutterstock_2253861963edit.jpg

Saveti za održavanje: kako da vam kuća bude u tip-top stanju

Održavanje doma je ključno za očuvanje njegove vrednosti i funkcionalnosti. Redovnim pregledima i pravovremenim popravkama možete sprečiti velike kvarove i troškove. U nastavku ćemo podeliti sezonske ček-liste radova za održavanje, jednostavne „uradi sam“ popravke i objasniti važnost osiguranja domaćinstva za zaštitu od neočekivanih problema.

Ček-lista redovnih sezonskih radova

Održavanje doma u savršenom stanju zahteva redovna čišćenja i provere sistema, u čemu će vam pomoći ako napravite sopstvene ček-liste svega što treba da uradite u svakom godišnjem dobu bez obzira na to da li živite u stanu ili kući.

shutterstock_1682027860edit.jpg

Proleće

Proleće je idealno vreme za temeljnu proveru i čišćenje doma, zato se u ovo godišnje doba fokusirajte samo na to. Ako živite u kući, prvi zadatak vam je da posle zime proverite krov, oluke i odvodne cevi kako biste se uverili da nema oštećenja. Sledeći korak je da očistite dvorište, uklonite nakupljeno lišće i grane. Ovo treba da urade i oni žive u stanovima i imaju balkone – očistite detaljno ovaj prostor, kao i odvode, u kojima se preko zime takođe skupi dosta toga. Treći korak je provera prozora i vrata, uključujući zaptivke, kako biste osigurali da i dalje dobro dihtuju i sprečavaju ulazak hladnog ili toplog vazduha, što čuva energetsku efikasnost doma.

Leto

Letnje temperature mogu biti izazovne za vaš dom, uzimajući u obzir sve duže periode toplotnih talasa koji nas pogađaju leti, pa vam je prvi zadatak da se pobrinete za vaš rashladni uređaj kako bi efikasno radio tokom toplih dana. Leti je takođe važno, ako imate baštu, da proverite ispravnost sistema za zalivanje. I na kraju, ali ne i manje važno, obratite pažnju na znakove vlage i plesni unutar kuće, posebno u podrumima i kupatilima, koji znaju da se pojave ako je proleće bilo kišno.

Jesen

Jesenji radovi podrazumevaju pripremu doma za zimske mesece. To znači da krenete od provere ispravnosti grejnih sistema, peći, radijatora. Treba da proverite i izolaciju kako biste osigurali energetsku efikasnost i u hladnim danima. Zaštite sve cevi za vodu u dvorištu ili bašti na vreme, pre pojave prvog mraza.

Zima

Zimi je važno da održavate sigurnost i toplinu doma, pa na prvom mestu očistite dimnjake. Održavajte stabilnu temperaturu u kući kako biste sprečili pucanje cevi.

„Uradi sam“ projekti kao prevencija većih kvarova

Pored sezonskih radova i pregleda, i jednostavne popravke koje sami možete da uradite mogu sprečiti veće kvarove. Na primer, zamenom dotrajalih zaptivki na prozorima i vratima smanjićete gubitak toplote, dok ćete redovnim čišćenjem filtera klima-uređaja i čišćenjem grejnih sistemima održavati njihovu efikasnost. Popravka manjih pukotina i rupa u zidovima i podovima takođe će sprečiti veće štete.

Osiguranje domaćinstva za neočekivane probleme

Iako redovno održavanje može smanjiti rizik od štete, neočekivani problemi poput poplava, požara ili provala mogu se dogoditi. U takvim situacijama osiguranje domaćinstva pruža potrebnu zaštitu i finansijsku sigurnost. Osiguranje može pokriti troškove popravki i zamene imovine, omogućavajući vam da se brzo oporavite od nepredviđenih događaja.

Kako da održivo opremite prvi dom

Opremanje prvog doma nešto je što pamtimo ceo život, i zato tome treba da posvetimo veliku pažnju, pogotovo ako želimo da bude održiv. Pravi izbor materijala i nameštaja, kao i reciklaža i ponovna upotreba starih predmeta ne samo da pomažu očuvanju životne sredine već mogu doneti i finansijske pogodnosti. Evo nekoliko saveta kako da održivo opremite svoj prvi dom.

Odabir ekološki prihvatljivih materijala i nameštaja

Kada birate nameštaj i materijale za dom, usmerite se na ekološki prihvatljive opcije. Nameštaj izrađen od recikliranih materijala ili drveta je odličan izbor. Pored toga, izbegavajte proizvode koji sadrže štetne hemikalije i birajte prirodne boje i završne slojeve. Na ovaj način ne samo da čuvate zdravlje vaše porodice već i doprinosite zaštiti životne sredine.

Saveti za reciklažu i obnovu starih predmeta

Reciklaža i obnova starih predmeta su ključni elementi održivog opremanja doma. Stari nameštaj možete osvežiti novom bojom ili ga prenameniti za drugu svrhu. Na primer, staklene tegle mogu postati vaze ili posude za skladištenje, dok stare tkanine ili papir možete koristiti za kreiranje unikatnih dekoracija. Na ovaj način smanjujete otpad i omogućavate da vaš dom dobije poseban, lični pečat.

Kako su održive odluke korisne za premije osiguranja domaćinstva

Održive odluke u opremanju doma mogu vam doneti i finansijske koristi kroz niže premije osiguranja. Korišćenje ekološki prihvatljivih materijala može smanjiti rizik od određenih vrsta štete, što rezultira nižim premijama osiguranja. Takođe, energetski efikasni uređaji i sistemi smanjuju potrošnju energije, što dodatno može smanjiti troškove osiguranja. Na ovaj način održivo opremanje doma ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine već i vašem budžetu.

Možete li smanjiti račun za struju LED rasvetom?

shutterstock_1901021032edit.jpg

Smanjenje računa za struju je i ekonomski isplativo i predstavlja korak ka održivijem životu. Jedna od najefikasnijih metoda za smanjenje potrošnje energije jeste korišćenje LED rasvete, ali postoje i drugi korisni saveti koji vam mogu pomoći da dodatno smanjite troškove. U nastavku ćemo istražiti prednosti LED rasvete, ponuditi dodatne savete za uštedu energije i objasniti kako ove mere mogu doneti dugoročne uštede i pogodnosti za osiguranje domaćinstva.

Prednosti LED rasvete

LED rasveta donosi brojne prednosti koje je čine odličnim izborom za svaki dom. Pre svega, LED sijalice troše do 80% manje energije u poređenju sa tradicionalnim sijalicama, što direktno utiče na smanjenje vaših računa za struju. Pored toga, LED sijalice imaju duži vek trajanja, što smanjuje potrebu za čestom zamenom i dodatno smanjuje troškove. Još jedna značajna prednost je to što se LED sijalice manje greju, što smanjuje rizik od požara i povećava sigurnost vašeg doma.

Ostali saveti za uštedu energije u domaćinstvu

Pored LED rasvete, postoji niz drugih mera koje možete preduzeti kako biste povećali energetsku efikasnost doma. Koristite pametne termostate koji omogućavaju optimalno grejanje i hlađenje, prilagođavajući temperaturu prema vašem rasporedu i potrebama. Isključujte uređaje kada ih ne koristite i koristite produžne kablove sa prekidačem kako biste sprečili nepotrebnu potrošnju energije. Poboljšanje izolacije doma može značajno smanjiti gubitak toplote tokom zime i održati kuću hladnom leti, što dodatno doprinosi uštedama na računima za energiju.

Dugoročne uštede donose pogodnosti osiguranja domaćinstva

Dugoročne uštede na računima za energiju ne samo da smanjuju vaše troškove za domaćinstvo već mogu omogućiti dodatne investicije u održavanje i unapređenje doma. Niži računi za energiju znače manje opterećenje za kućni budžet, a ta sredstva možete usmeriti ka poboljšanju kvaliteta života u vašem domu. Osiguravajuće kompanije često nude popuste za energetski efikasne domove, što može dodatno smanjiti premije osiguranja. Na ovaj način investiranje u energetsku efikasnost donosi dvostruke benefite – smanjenje troškova i povećanje sigurnosti i vrednosti doma.

Ulaganjem u redovno održavanje, održivu opremu i energetski efikasne sisteme ne samo da čuvate svoj dom u najboljem stanju, već i smanjujete troškove i povećavate sigurnost. Posedovanje osiguranja domaćinstva pruža dodatnu zaštitu i mir, znajući da ste spremni za sve neočekivane situacije.

Ukoliko vam je naš priručnik bio koristan, pogledajte još nekoliko saveta za uspešno vodjenje domaćinstva:

Najčešći uzroci vlage u kući

Kupovina najnovije tehnike po niskim cenama

Ideje za ulepšavanje vaše bašte I terase

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna