Shop
Brinete se zbog provale - osigurajte ličnu imovinu

Brinete se zbog provale - osigurajte ličnu imovinu

Bez obzira na to šta vam se desi sa imovinom, osiguranje može pokriti troškove ovog traumatičnog iskustva.

12.01.2022.

Dom nije samo krov nad glavom i zaštita od kiše i snega. Dom je mesto na kom doživljavamo najvažnije trenutke sa porodicom, gde svakodnevno obitavamo i gledamo kako naša deca prave prve korake u životu. Kada se ta unutrašnja porodična ravnoteža naruši – recimo usled požara, nepovoljnih vremenskih uslova zbog kojih nastane šteta u domaćinstvu ili upada provalnika – kasno je da se bilo šta preduzme. Stoga je važno imati osiguranje kuće ili stana od požara, prirodnih nepogoda, pucanja cevi i provale.

Podaci Narodne banke Srbije ukazuju na to da je tokom prve polovine 2020. godine osiguranje domaćinstva u Srbiji imalo samo 18,9 osiguranika, što je veoma mali broj osiguranja naspram broja domaćinstava u zemlji. Najvažnija stvar kod osiguranja jeste garancija da ćete uvek imati na koga da se oslonite u slučaju iznenadnih popravki i zamena.

Zato smo pripremili ovaj vodič kroz najčešće scenarije ugrožavanja lične imovine kako biste znali šta da očekujete od osiguranja domaćinstva i kako da se što bezbolnije vratite u normalan život ukoliko dođe do neželjenog događaja.

Oštećenja usled vremenskih nepogoda i neočekivana šteta

Jedno od najtraumatičnijih iskustava za koje se nadamo da ga nikad nećemo iskusiti jeste to da se nešto neprijatno desi kući ili stanu u kom živimo. To su stvari koje su izvan naše kontrole i nad kojima nemamo nikakvog uticaja, poput požara, poplave, jakog vetra ili provale.

vremenske nepogode

Kada je kuća stara, popravka oštećenja može da košta više nego zamena strukturnih elemenata, što značajno utiče na kućni budžet. A što je najgore, dodatne troškove može da prouzrokuje i privremena selidba na drugu lokaciju usled nemogućnosti korišćenja objekta. Da ne spominjemo uništenje ili gubitak ličnih stvari kao i skupih aparata ili nakita.

ostecenje kucnih aparata usled vremenskih nepogoda

Čak i ako se izuzmu vremenske neprilike, i pored toga se mogu desiti neočekivane nezgode, poput pucanja vodovodnih cevi koje prouzrokuju poplavu stana i oštećenje u kuhinji (i kod komšija) ili pak polupan prozor usled pada drveta i sl. Osiguranje kuće i stana pokriva troškove popravke i vraćanja doma u prethodno stanje bez pravljenja dodatnih rupa u kućnom budžetu. Uz to možete pronaći i privremeni smeštaj, ako je potrebno, i pokriti zamenu uništenih stvari.

Ako primetite da se javljaju dodatni problemi, njih takođe treba što pre da popravite pre nego što dođe do nove nezgode, pošto svest o postojanju opasnosti može poništiti zahtev za odštetu.

Zato je važno obezbediti dom merama zaštite kao što su senzori za detektovanje dima/ plamena ili vode i imati na umu to da mnoge polise ne pokrivaju štetu prouzrokovanu trećim licima, već samo vama, kao ni štetu koju ste sami izazvali – recimo ako zaboravite da zatvorite slavinu na kadi. Stoga neophodno je da steknete naviku da sve nakon upotrebe obezbedite i redovno proveravate.

 

Vraćanje u normalu nakon provale

Loše vremenske prilike i pucanje cevi nisu jedina pretnja po ličnu imovinu. U slučaju provale takođe je važno imati osiguranje domaćinstva. Svođenje rizika na minimum je prvo što treba da uradite kada se uselite u novu kuću.

Recimo, možete da ugradite sigurnosne kamere i protivprovalni alarm ili da proverite da li su svi prozori i vrata zaključani. Provalnici često obilaze zaštitne barijere tako što prate vaše kretanje, ali i to možete da zamaskirate tako što ćete, dok ste na odmoru, ostaviti upaljena svetla u kući ili zamoliti komšije da pripaze na kuću.

sredjivanje doma nakon provale ili vremenskih nepogoda

U slučaju provale, nestanak televizora, nakita ili skupih uređaja nije najgore što može da vam se desi. Osećaj nesigurnosti i s njim povezana anksioznost mogu da prodube vašu ranjivost, tako da pored troškova kupovine novih stvari, možete da dodate i trošak za odlazak kod terapeuta.

Na svu sreću, imovina može da se brzo i lako zameni ako imate odgovarajuće osiguranje ličnih stvari, a neke polise pokrivaju čak i članove porodice. Takođe postoje i opcije koje snose troškove popravke oštećenja nastalih usled provale, poput polomljenih prozora ili obijenih vrata.

I nikada nemojte držati rezervni ključ u blizini vrata jer će provalnici upravo tu taktiku prvu primeniti pre nasilnog upada.

 

Pročitajte i:

Šta treba da uradite čim uočite da je vaš dom opljačkan

Kako da bezbedno koristite pametne kućne uređaje

Osiguranje od automobilskih nezgoda: ko je odgovoran za odštetu

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna