Site name
Site name

Da li su proizvodi za čišćenje štetni po zdravlje čitave porodice


sredstva za ciscenje kuce i zdravlje

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

23.06.2022.

Možda ćete se iznenaditi, ali prekomerna upotreba antibakterijskih sredstava u domaćinstvu može biti štetnija po zdravlje nego što ste mislili. Istraživanja su pokazala da bespotrebno čišćenje štetno utiče na razvoj imunološkog sistema i može dovesti do pojave astme i alergija.

Zato otvorite policu sa sredstvima za čišćenje, počnite da čitate etikete i razmislite o tome da ih zamenite prirodnim proizvodima koji nisu štetni po zdravlje.

Kako proizvodi za čišćenje mogu biti štetni?

Neki naučnici smatraju da je preterano obraćanje pažnje na čistoću dovelo do porasta pojave astme i alergija, te da istovremeno sprečava zdrav razvoj jakog imunog sistema.

Istraživanja su pokazala da je manja verovatnoća da će se kod dece koja su izložena bakterijama iz domaćinstva tokom prve godine života razviti alergije tokom života. Štaviše, u jednoj švedskoj studiji otkriveno je da su deca koja su oralnim putem dolazila u kontakt s igračkama koje su pale na pod bez prethodnog pranja imala manje problema sa alergijama, astmom i ekcemom od dece roditelja koji su ih prali. To znači da, premda higijena jeste važna, malo prljavštine ipak nije naodmet.

imunitet kod dece

Ali problem nije u osnovnoj higijeni. Proizvodi za čišćenje sadrže koktel hemikalija koje mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme, od iritacije kože do problema sa disanjem. U jednom studiji koja je trajala 20 godina praćeno je 6.000 osoba, pri čemu je utvrđeno da se problemi sa disanjem češće javljaju kod žena koje su profesionalne čistačice ili koje redovno koriste proizvode za čišćenje domaćinstva, što je šteta jednaka onoj koje uzrokuje svakodnevno pušenje 20 cigareta tokom 10–20 godina. Time se samo dokazuje da je poznavanje sastojaka tih jedinjenja veoma važno.

Šta piše na etiketi proizvoda za čišćenje?

Čistoća je pola zdravlja. Ali u mnogim proizvodima za čišćenje nalaze se toksini koji mogu uzrokovati iritaciju, poteškoće s disanjem i druge probleme. Zato treba izbegavati sledeće sastojke: 

da li su sredstva za ciscenje kuce stetna

  • Triklosan. Nalazi se u mnogim antibakterijskim sapunima i deterdžentima za pranje veša, a istraživanja su pokazala da remeti hormonske funkcije i čak povećava rizik od nastanka bakterija koje su otporne na neke antibiotike.
  • Veštački mirisi. Često se nalaze u proizvodima za čišćenje domaćinstva i uzrokuju iritaciju kože, kijanje, šištanje tokom disanja, glavobolje i suzenje očiju. Naročito su problematični za astmatičare.
  • Amonijak. Često se nalazi u agensima za poliranje i čišćenje stakla, uzrokuje probleme sa plućima i disanjem. Nikad se ne sme mešati sa izbeljivačima jer stvara otrovan gas.
  • Natrijum hidroksid. Poznat i kao lužina, često se nalazi u sredstvima za čišćenje rerne i otpušavanje slivnika. Veoma je korozivan i uzrokuje teške opekotine ako dođe u kontakt s kožom ili očima. Takođe dovodi do grebanja u grlu u slučaju inhalacije. 

Prirodni proizvodi za čišćenje kuće

Prva stvar koju treba da uradite jeste da očistite policu sa proizvodima za čišćenje ako sadrže štetne materije. A čak možete i uštedeti.

Prvo treba znati da kao alternativa antibakterijskim sprejevima i sapunima mogu da posluže i običan sapun i mlaka voda. A sredstva za čišćenje možete napraviti i sami kod kuće. Tako su na primer soda bikarbona i sirće dovoljni za uklanjanje masnoće i gareži, a sok od limuna dovoljno je dobar za poliranje tvrdih površina. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnih ulja da bi sve mirisalo još lepše.

Za poliranje čaša pomešajte četvrtinu šolje sirćeta sa četiri šolje tople vode. Četvrtina šolje sode bikarbone sa dve litre vode i pola šolje sirćeta odlični su kao univerzalno sredstvo za čišćenje kuhinjskih i kupatilskih površina. Naravno, pravljenje sredstava nije uvek moguće, tako da možete da pronađete i ekološki ispravne alternative. Ali uvek proverite šta piše na etiketi!

prirodni proizvodi za ciscenje kuce

Saveti za čišćenje

Pored zamene sredstava za čišćenje prirodnijim alternativama, izloženost potencijalno štetnim hemikalijama možete dodatno smanjiti tako što ćete domaćinstvo redovno čistiti i izbeći nagomilavanje prljavštine, te stoga koristiti manje proizvoda za uklanjanje nečistoća. Tokom i nakon čišćenja obavezno otvorite prozore i redovno provetravajte prostorije. Dok čistite, uvek nosite rukavice i masku za lice kako biste izbegli iritaciju kože i udisanje štetnih isparenja.

Pored toga, ne zaboravite na kvalitet vazduha. Kućne biljke su zato pravo rešenje – ne samo da doprinose mentalnom zdravlju već i prečišćavaju vazduh i uklanjaju zagađivače i prašinu. Zato svoj dom obavezno ulepšajte sukulentima, svekrvinim jezikom, dracenom i bambusom.

I na kraju, znajte da porodicu možete zaštititi i dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem. Preventiva je najbolji lek, ali čak i ako dođe do neželjenih događaja, treba biti brz i delovati u trenutku u pravoj klinici i kod pouzdanih lekara po sopstvenom izboru.

--

Pročitajte i:

7 mitova o zdravstvenom osiguranju

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna