Site name
Site name

Kako bezbedno da uživate u vožnji vašeg prvog motocikla ili mopeda


bezbednost pri voznji motocikla ili mopeda

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

23.06.2022.

Vožnja motocikla, skutera ili mopeda izuzetno je uzbudljiv vid prevoza. Iako lako možete doći u iskušenje da vozite najvećom brzinom, neke rizike je ipak bolje zaobići. Ako ste početnik u svetu motociklizma, ako ste nedavno dobili vozačku dozvolu i želite da istražite kako je to voziti dvotočkaš sa motorom, najbolje je prvo da se upoznate s pravilima bezbedne vožnje kako biste u potpunosti iskoristili prednosti svog novog ljubimca.

Prvo – vozačka dozvola

Za vožnju dvotočkaša sa motorom potrebno je da imate vozačku dozvolu. Skuteri, odnosno mopedi jesu vozila čija je zapremina motora, prema zvaničnoj kategorizaciji vozila, između 50 cm³ i 125 cm³, ali postoje i mopedi sa manje od 50 cm³ za koje je takođe potrebna vozačka dozvola kategorije AM.

Od uslova najvažnije je da imate više od 15 godina (dozvola se dobija sa navršenih 16, uz ličnu kartu), da prođete obuku iz prve pomoći (ako položite za kategoriju B, priznaje se obuka koju ste tad prošli) i da položite ispit, koji se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Nakon polaganja postoje ograničenja koja važe do punoletstva radi sprečavanja nesreća kod mlađih vozača.

polaganje za motor

Bezbednosna oprema za motore

Kada je reč o opremi, najvažnije je uložiti u bezbednosnu zaštitu za glavu. Kaciga za motor ne mora da bude preskupa, ali mora da ispunjava zakonom propisane standarde u pogledu bezbednosti. Nikada nemojte kupovati polovnu kacigu. Najvažnije je da je ne kupite bez prethodne probe jer, naravno, nemamo svi isti oblik ni veličinu glave. Zato pogledajte ovaj koristan vodič za odabir prave kacige za motor da biste se odlučili za onu koja vam u svakom smislu odgovara.

Kada zaštitimo najvažniji deo tela, idemo ka dole. Odeća za vožnju mora da bude posebno dizajnirana za zaštitu, a naravno može se razlikovati u odnosu na godišnja doba. Jakna, zaštitne pantalone, rukavice i cipele – sve to vam je potrebno po vetru i drugim vremenskim prilikama. Pregrevanje ili smrzavanje tokom vožnje ne samo da su neprijatni nego i utiču na sposobnost rasuđivanja tokom vožnje, pa čak i izbegavanje padova i rizika od ozbiljnijih povreda. Zlatno pravilo je: zaštitna oprema se nosi uvek i u svakoj prilici.

I na kraju, ako se još niste odlučili za kupovinu prvog motocikla, možete krenuti od mopeda, odnosno skutera. Oni su odlični za početnike zato što im je snaga motora manja i generalno su bezbedniji jer ne mogu da postignu veće brzine. Zato ako ste tek položili vozački ispit i dvoumite se, bolje je da prvo dobro razmislite i odlučite se za bezbedniju varijantu.

odelo za motor

Pametna vožnja

Bezbednost u saobraćaju ne podrazumeva samo veliku opreznost već i to da se osećate prijatno dok upravljate vozilom.

Zato, dok ste na kolovozu, prvo pravilo za bezbednu vožnju jeste da se pravite nevidljivi. Ako to dosad niste znali, skuteri i motocikli su zaista nevidljivi za većinu ostalih učesnika u saobraćaju, te je lako prevideti ih, a naročito u slepom uglu. Zato, ako ne pravite izgrede, smanjujete rizik da vas neko povredi.

Pre nego što krenete u vožnju magistralnim putevima sa većom učestalošću saobraćaja, prvo vozite po manjim putevima koje već dobro poznajete. Ali i tada je važno da budete pažljivi jer nikad ne znate šta može da se desi. Na dvotočkašu se osete čak i najmanja rupa ili pukotina na putu ili pak kamenčić koji ne primetite, a mogu biti i opasni po život.

Ponašanje na putu

Pravilan položaj tokom vožnje takođe je veoma važan. To znači da treba da držite kočnice i dodajete ili smanjujete gas tako da su ruke okrenute unapred umesto nadole da se slučajno ne bi desilo da greškom ubrzate kad pređete preko rupe na kolovozu. Sudare ćete takođe izbeći i ako se držite krajnje desne trake umesto sredine između kolovoznih traka.

Od vas zavisi šta ćete odabrati, naročito kad skrećete u krivinu. U zemljama u kojima se vozi desnom stranom, poput naše, svoju vidljivost na putu ćete povećati ako se držite leve strane trake pri skretanju udesno, i obrnuto za skretanje ulevo. Ako je krivina nepregledna, uvek se držite krajnje desne strane da biste izbegli velika vozila ili automobile koji su se zaneli preko linije. Ako vozite u inostranstvu, u zemljama u kojima se vozi levom stranom situacija je obrnuta od opisane.

bezbedna voznja motora

Još jedan savet je da koristite druga vozila u svoju korist. Na raskrsnici možete biti u iskušenju da dodatno ubrzate kako biste prvi izašli iz nje. Međutim, ako ispred sebe imate drugo vozilo, ono će vam poslužiti kao štit i smanjiće mogućnost sudara sa nekim ko ugrožava bezbednost saobraćaja.

I ne zaboravite – nema propinjanja motora! Ovo je naročito važno, čak i ako imate osiguranje od nezgode, koje se savetuje radi pokrića i sigurnosti u slučaju nastupanja neželjenih događaja. Zato se na vreme zaštitite i preventivno delujte kako biste ublažili loše posledice.

--

Pročitajte i:

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva

Kako da zaštitite automobil od krađe

Osiguranje od automobilskih nezgoda: ko je odgovoran za odštetu

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna