Kako da nadmudrite provalnike dok ste na odmoru

Kako da nadmudrite provalnike dok ste na odmoru

Provalnici pažljivo biraju priliku, ali postoje načini da ih nadmudrite čak i ako ste otputovali na odmor.

18.05.2022.

Polako se primiče vreme godišnjih odmora i sigurno se veoma radujete sunčanju i plivanju na moru ili šetnji kroz planinske predele. Za koji god vid odmora da se odlučite, važno je da se rasteretite i brige ostavite kod kuće.

A ko ostaje da čuva kuću?

Niko ne želi da dobije poziv od komšije drugog dana odmora o prijavi provale.

Ako vas brine bezbednost stana ili kuće dok ste na odmoru, važno je znati da je tokom sezone letnjih i zimskih godišnjih odmora najučestaliji broj provala i krađa, te je shodno tome bolje zaštititi se na vreme nego kasnije žaliti i sanirati finansijske gubitke. Zahvaljujući pametnim telefonima, internetu i brojnim drugim tehnikama za nadmudrivanje provalnika, možete da zaštitite svoju imovinu i opustite se na letovanju.

osiguranje stana i kuce od provale

Pametne tehnologije

Verovatno ste već svesni mogućnosti koje pametni telefoni pružaju kod kuće. Uključivanje ili isključivanje grejanja, klimatizacije ili prečišćivača vazduha, provera napunjenosti frižidera, čišćenje stana, međusobna komunikacija pametnih sistema – sve su to samo neke od pogodnosti. Ali da li ste znali da aplikacije na telefonu mogu da se upotrebe i za zaštitu imovine?

Pametni bezbednosni sistemi takođe mogu da komuniciraju međusobno ili s vama, gde god da se nalazite. Naravno, tu je ključna bezbedna bežična mreža. Putem WiFi-a senzori su povezani i nadziru kuću i šalju informacije u čvorište, koje dalje prosleđuje signal vama putem aplikacije na telefonu. Zaštita imovine nikad nije bila lakša!

video nadzor kuce ili stana

Ako ste rešili da se na odmoru potpuno isključite i ne ponesete ni laptop ni telefon, možda je bolje da malo razmislite u pogledu ovog drugog.

Nadmudrite provalnike

Postoje brojni pametni sistemi za zaštitu kuće ili stana, a neke od njih vam Generali poklanja. Prvo su potrebni senzori na vratima i prozorima koji otkrivaju vibracije, pa čak i pokrete unutar kuće i u dvorištu. Postavite ih na nedostupno mesto kom potencijalni sumnjivci ne mogu nikako da priđu, a koje je pogodno za osmatranje. Infrazvučni senzori prikupljaju podatke o vibracijama vazduha usled kretanja, ali dovoljno su pametni da se ne aktiviraju ako komšija zalupi vrata ili mačka protrči kroz dvorište.

kamere i senzori za zastitu kuce ili stana

Senzori mogu da aktiviraju paljenje svetla napolju, kao i unutra u različitim sobama ili uvek u drugo vreme tokom dana ili večeri, tako da počinioci nepočinstava mogu da pomisle da je neko kod kuće, kao u filmu Sam u kući.

Pametne kamere

Na sopstvenoj imovini možete sakriti i kamere za nadzor koje počnu da snimaju tek kada detektuju sumnjive pokrete. Neke pametne kamere takođe koriste tehnologiju prepoznavanja lica i otkrivaju nepoznate osobe.

Snimak možda neće biti naročito zabavan u retrospektivi, ali ako ga posmatrate u realnom vremenu, možda će vam pružiti dodatni mir. Snimci se mogu skladištiti u oblaku tako da ne treba da brinete o tome da li ćete imati dovoljno prostora ili da li ćete presnimiti neki važan zapis.

Ako kod kuće ostavljate ljubimca da vam čuva dvorište, možete podesiti nadzor tako da vas ne alarmira za određene pokrete, recimo ako komšija dođe da nahrani psa ili mačku.

Uz to, korisni su i senzori dima, požara ili ugljen-monoksida koji komuniciraju s aplikacijom i šalju poruke vratima da se otključaju ili zaključaju.

Još jedna od važnijih stavki kada odete na odmor jeste i osiguranje domaćinstva. Osigurajte kuću ili stan od brojnih neželjenih rizika, poput požara, poplave, provale i drugih finansijskih izdataka koji mogu ugroziti stabilnost kućnog budžeta. Brigu prepustite nama dok se vi opuštate na zasluženom odmoru.

--

Pročitajte i: 

Brinete se zbog provale - osigurajte ličnu imovinu

Kako da zaštitite automobil od krađe

Pametni kućni uređaji koji se lako koriste

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna