Shop
Kako temeljno očistiti kuću

Kako temeljno očistiti kuću

Čišćenje stana ume da oduzme dosta vremena i energije. Predstavljamo vam nekoliko sjajnih saveta za efikasnije čišćenje.

10.07.2020.

Budimo iskreni – čišćenje doma je poslednja stvar koju biste radili kada napokon nađete slobodnog vremena u toku dana. Međutim, u poslednje vreme veoma je važno voditi računa o higijeni prostora u kojem boravimo i pokušati da u što većoj meri sprečimo širenje virusa. Uostalom, nema ništa bolje nego kada kročite u blistavo čist i uredan stan. Pitate se kako temeljno očistiti kuću? Evo nekoliko sjajnih saveta koji će vam pomoći da za tren oka pospremite svoj prostor i održite ga čistim još duže.

Saveti za čišćenje kuhinje

Tablete za mašinu za pranje sudova, soda-bikarbona i deterdžent za pranje rublja mogu da se koriste za najrazličitije primene. Verovali ili ne, ova vrsta tableta su odlične za čišćenje mikrotalasnih rerni. One omekšavaju skorele naslage, tako da možete lako da ih prebrišete uz minimalni trud. Stavite tabletu u toplu vodu, pustite mikrotalasnu da radi nekoliko minuta i vlažnom krpom prebrišite sve naslage hrane. Korisno je i držati je u toploj vodi pored ringle da biste se lako otarasili neprijatnih mirisa posle spremanja hrane.

Soda-bikarbona je nenadmašna i za čišćenje rerne. Možete da je pomešate sa vodom i napravite sprej za čišćenje raznih površina koji nije toksičan. Takođe, možete je pomešati sa malom količinom vode i napraviti pastu za čišćenje. Ovako pripremljenu pastu nanesite ravnomerno po rerni i vratima rerne. Posle 30 minuta prebrišite vrata rerne vlažnom krpom, ali ostavite pastu da deluje u samoj rerni tokom noći. Da biste oprali rešetke, sipajte deterdžent za pranje rublja u veći lavor ili kadu punu vruće vode, stavite rešetke u pripremljenu kupku, ostavite da se natapaju tokom noći i ujutru isperite.

čišćenje stana

Da biste očistili ringle, napravite smesu od 1 kašike soli, 1 kašike sode-bikarbone i 1 kašike vode. Nanesite pastu preko ringli, pa ih zatim prebrišite. Soda-bikarbona ujedno upija neprijatne mirise u frižideru i može da se koristi za čišćenje radnih površina u kuhinji, kao i escajga. Ako osećate neprijatan miris iz sudopere, prosto iscedite jedan limun u odvod.

U kuhinjskim kredencima sasvim sigurno imate pravo mnoštvo namirnica i predmeta koji mogu da posluže kao odlična sredstva za čišćenje. Sredstva za čišćenje pripremljena od ovih sastojaka često su efikasnija od onih kupovnih, a da ne govorimo o tome da su znatno jeftinija.

Takođe, da li znate da je hleb odličan za skupljanje komadića stakla? Možda deluje neverovatno, ali možete lako da očistite tiganj tako što ćete preseći krompir na pola, posuti presečeni deo solju i njime izribati nečistoće.

Saveti za čišćenje dnevne sobe

Dnevna soba može da izgleda staromodno ako vam je nameštaj izbledeo ili zaprljan. Međutim, možda niste znali da možete da oživite boju nameštaja pomoću četke za ribanje. Dobro iščetkajte nameštaj pre usisavanja. Četkanjem se oslobađaju čestice prljavštine i prašine koje već dugo borave u nameštaju. Posle usisavanja ćete sigurno primetiti da je boja nameštaja gotovo kao nova.

Prava je muka ukloniti masne mrlje, ali slobodno možete da se poslužite solju jer upija masnoću. Pospite malo soli preko mrlje, ostavite da deluje 30 minuta i usisajte. Ako mrlja ima neprijatan miris, soda-bikarbona će vam priteći u pomoć. Pospite je po tkanini, ostavite da deluje 30 minuta i usisajte. Ovaj trik je savršeno rešenje za tepihe i odeću. Postoji rešenje i za užasne fleke od vina. Utapkajte malo mleka preko fleke, ostavite pola sata i potom prebrišite mokrom krpom.

čišćenje kuće

Saveti za čišćenje kupatila

Zbog velike količine vlage, kamenac i buđ su česta pojava u kupatilu. Da biste očistili fugne, napravite gustu pastu od sirćeta i sode-bikarbone i nanesite je ravnomerno. Ostavite da deluje 30 minuta i posle toga očistite fugne starom četkicom za zube. Ako imate buđ na zavesi za tuš ili kadu, operite je u mašini za pranje veša koristeći pola šolje sode-bikarbone i deterdženta. Neposredno pre ispiranja, dodajte i pola šolje vinskog sirćeta.

Blage kiseline veoma efikasno rastvaraju kamenac i mrlje od vode. Mada možete da kupite sredstva za čišćenje u marketu, mešavina limunovog soka i sirćeta biće podjednako efikasna. Trik je u tome da ostavite mešavinu dovoljno dugo da deluje na zahvaćenoj površini. Obično je potrebno oko pola sata, a nakon toga potrebno je samo da prebrišete površine krpom.

Pored toga što su domaća sredstva za čišćenje veoma efikasna, ona su ujedno ekološki prihvatljivija opcija od kupovnih sredstava i nisu toksična. Zašto ih ne biste isprobali pri sledećem sređivanju stana?

Kod kuće provodite veliki deo svog vremena i zato je važno da znate kako Generali može da osigura bezbednost vašeg doma. Detaljnije o tome možete saznati na linku Osiguranje kuće ili stana.

Takođe, možete pročitati i neke od dodatnih saveta koji vam mogu pomoći kada je pitanju zaštita vašeg doma:

Kako zaštititi kuću od nevremena

Kako postupiti u slučaju poplave

Video: Kako izbeći bakterije i viruse kojima smo okruženi

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna