Shop
Kako tokom odmora izbeći provalu

Kako tokom odmora izbeći provalu

Nema ko nije otporan na provalu, naročito kada smo daleko od kuće na odmoru. Evo kako da se zaštitite.

28.11.2023.

Dom je naše najveće blago – to je mesto na kom smo sigurni i bezbrižni. Ali šta se dešava kada nismo kod kuće? Kuće i stanovi su provalnicima posebno zanimljivi zbog vrednih stvari, nakita, gotovine i vrednih uređaja koje u njima čuvamo. Broj provala se povećava kada smo odsutni, odnosno kada odemo na godišnji odmor, ali da li ste znali da ih je najviše tokom dana?

Međutim, to što idemo na odmor ne znači da kuća ne treba da bude zaštićena čak i kada nam nije na oku. Ako planirate da odete na zimovanje (ili pak letovanje), kako znate da se nećete vratiti u obijen stan? Stavimo li se u poziciju provalnika, moći ćemo da razumemo kako funkcionišu i kako da se, shodno tome, zaštitimo. Zato vam predstavljamo savete za zaštitu doma od provalnika.

Provale u Srbiji: statistika i zanimljivosti

Najbolji način da sprečimo provalu jeste da saznamo kako funkcioniše ova vrsta krivičnih radnji.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji se svake godine dogodi do 2.300 provala, a od tog broja najviše se obijaju kuće i stanovi u Beogradu – njih oko 1.500, što iznosi oko 3–4 provale dnevno. U periodu letnjih odmora i novogodišnjih i božićnih praznika ta brojka se povećava na oko 100 provala dnevno.

kako se zastititi od lopova

Neki dani su provalnicima naročito zanimljivi. Na primer, ponedeljak i petak su, prema nekim podacima, najomiljeniji dani za obijanje kuće, dok su januar, mart i avgust meseci sa najučestalijim brojem provala. To znači da ni tokom odmora ne možemo da spustimo gard i zaboravimo na probleme.

Takođe je zanimljiva činjenica da se u gotovo 90% slučajeva pljačke odvijaju tokom dana, odnosno samo deset odsto tokom noći. Zato moramo biti naročito oprezni u vreme kada smatramo da je naš dom najbezbedniji.

Posebno treba imati u vidu i to da se brojne provale ne prijave ili da vlasnici često i ne primete na vreme da im je nešto nestalo. Naročito zabrinjava činjenica da se za manje pljačke u kojima vrednost ukradenih stvari ne prelazi veći iznos počinioci i ne gone.

Zbog toga je važno imati osiguranje domaćinstva kako bismo čak i u slučaju provale bili sigurni da su naše stvari na bezbednom. Generali nudi najbolje pokriće za provalnu krađu i razbojništvo. U slučaju pitanja možete nam se slobodno obratiti i odabrati polisu koja vam najviše odgovara.

Načini otvaranja vrata

kako provalnici obijaju vrata

Provalnici su već usavršili najbolje načine za obijanje stanova, a da ih niko i ne primeti. Kalauz se više gotovo i ne koristi, već sofisticirane metode obijanja, poput sledećih:

  • Master ključ: Ovaj metod kriminalci prosto obožavaju zbog brzine otvaranja vrata. Koristeći master ključ, vrlo lako mogu da uđu u vaš dom. Ključ je takav da brzo poprimi oblik unutrašnjosti brave i otključava sva vrata.
  • Kalup: Ovo je veoma prefinjen način za obijanje, a sastoji se iz aluminijumskog listića koji se stavlja u bravu kako bi poprimio njen oblik i napravio primerak ključa istovetan vašem. A ulazi se prostim otključavanjem, kao i u slučaju master ključa.
  • Metod ključaonice: Premda nije toliko uobičajen, može se videti u praksi. Provalnici alatom odvrću mehanizam oko ključaonice i u nju stave alatku koja prolazi kroz vrata i otvara ih iznutra.
  • Kartica: Ovo se može videti i u filmovima, a podrazumeva ubacivanje plastične kartice između vrata i rama dok se reza ne oslobodi i otvori vrata.
  • Ukosnica: Još jedan metod koji se često viđa u filmovima, a podrazumeva korišćenje ukosnice za otvaranje vrata kroz ključaonicu dok mehanizam ne popusti.
  • Magnet: Jači magneti mogu da okrenu ključ iznutra i otvore vrata. Zato ključ nikad ne treba ostavljati u vratima s unutrašnje strane.

Možda će vas zanimati: Pametne brave za vrata učiniće dom bezbednim

Saveti za sprečavanje provala tokom praznika

Postoje brojni načini za odvraćanje kriminalaca, ili bar otežavanje obijanja vrata. Saznajte kako da ih najefikasnije sprečite da uđu u vaš dom.

kako spreciti provalnike tokom praznika

1. Proverite da li su vrata i prozori zaključani

Prestupnici će iskoristiti doslovno svaku rupu u bezbednosti. Pre odlaska na odmor obavezno proverite da li ste zatvorili i zaključali sva vrata i sve prozore. Ako živite u stanu u prizemlju, rešetke na prozorima ili terasi pametan su izbor. Sa unutrašnje strane prozora možete ugraditi i dodatne zaptivače kako biste osigurali da niko ne može da ih otvori.

2. Uvek ključem zaključavajte ulazna vrata

Možda će vam zvučati čudno, ali ponekad se desi da provalnik ne mora da uradi ništa posebno ne bi li upao u vaš stan. Dovoljno je samo da zaboravite da zaključate vrata! Zato se pobrinite da ih uvek i svesno zaključavate kada napuštate kuću.

3. Ugradite sigurnosna vrata

Provalnici obično traže potencijalnu žrtvu na osnovu dva kriterijuma: vredne stvari koje se nalaze u stanu i brz i tih pristup. Sigurnosna vrata su zato napravljena da otežaju probijanje i upad, čime se potencijalni lopovi obeshrabruju. Ako niste u mogućnosti da uložite u skuplju varijantu, možete dodati još jednu sigurnosnu bravu iznad standardne.

4. Uključite tajmer za paljenje i gašenje svetla

Ako potencijalni uljezi primete da nekoga ima kod kuće, sigurno će dobro razmisliti da li je pametno da se upuštaju u provalu. Zato ne bi bilo loše da ih nadmudrite i programirate uključivanje i isključivanje lampi u određeno doba dana dok ste vi bezbrižni na odmoru. A što je najbolje od svega, takvi uređaji čak i nisu skupi – njihova cena varira od 700 do 1.500 RSD.

Ne propustite ovaj članak! Kako zaštititi kuću ili stan od atmosferskih padavina i poplave

5. Vredne stvari čuvajte na sigurnom

Ako u kući čuvate vredne stvari, nemojte dozvoliti da budu vidljive od spolja. To može privući pažnju neželjenih posetilaca, a to vam najmanje treba. Najbolje je da skupe uređaje, poput pametnog televizora ili računara držite van vidokruga, a vredan nakit, novac i dokumenta u sefu (koji se može iznajmiti u banci) i tako nadmudrite provalnike.

6. Ostavite odeću na vidnom mestu

Još jedna od vrednih taktika može biti da ne otkrivate da kod kuće nema nikoga. Ako na terasi ili balkonu ili u dvorištu okačite veš na sušilicu, to može odati utisak kao da ste kod kuće. Međutim, ako ostajete duže od pet dana, a veš još uvek nije pokupljen, to može biti jasna naznaka da kod kuće ipak nema nikoga.

7. Ugradite alarm za sprečavanje provala

Zvuk alarma jasan je znak da neko pokušava da neovlašćeno prodre u vaš dom. Zato pomoću senzora pokreta, kamera sa infracrvenim svetlom i automatskim pozivanjem policije lako možete oterati neželjene goste.

8. Ugradite nevidljivu bravu

Bezbednost ulaznih vrata možete da pospešite ugradnjom nevidljive brave sa unutrašnje strane vrata. Ovo može biti dodatna mera bezbednosti, a ugradnja je jednostavna i ne zahteva zvanje stručnjaka. Neke brave takođe omogućavaju upravljanje putem mobilnog telefona.

9. Identifikujte znake koje provalnici mogu da iskoriste protiv vas

Moguće je da je već neko zainteresovan za neovlašćen ulazak u vaš dom i da samo vreba priliku kada niste kod kuće. Zato je najbolje da sami uradite preventivnu inspekciju i proverite da li vas neko posmatra:

  • Koristite parče plastike ili kartona. Ako između vrata i dovratka ostavite malo parče plastike ili kartona, kada se vratite kući primetićete da li su vrata otvarana dok niste bili tu.
  • Oznake na fasadi ili zvoncetu za vrata. Neki kriminalci vole da obeleže zidove u hodniku ili fasadu potencijalnih stanova ili kuća koje mogu da obiju. Najčešće to znači da su potvrdili da niko nije kod kuće, da ima vrednih stvari unutra ili da tu živi starija osoba.
  • Otpad vam misteriozno nestaje. Iako može delovati zaverenički, neki provalnici vole da preturaju po kućnom smeću kako bi pronašli informacije ili dokumenta koji im mogu olakšati ulazak u vaš dom.
  • Pozivi na fiksni telefon sa nepoznatog broja. Ovo je savršen način da neko sazna da li ste i kad kod kuće ili ne.

10. Uplatite osiguranje imovine od više rizika

Iako na taj način nećete sprečiti nekoga da vam obije kuću ili stan, tako ćete se postarati da nadoknadite vredne stvari i oštećenja uzrokovana potencijalnom provalom. Osim krađe, provalnici mogu da naprave veliku štetu, tako da je najbolje imati pokriće i za to.

Osiguravajuća kuća GENERALI nudi više opcija za osiguranje imovine od materijalne štete nastale provalom u stan i razbojništvom, poput popravke ulaznih vrata ili brave, krađe novca, nakita i vrednih stvari, kao i dodatne usluge ako su vam potrebne!

Najčešće greške koje pomažu provalnicima

Premda nesvesno, ponekad možemo da pravimo greške koje omogućavaju kriminalcima da upadnu u naš dom kada odemo na odmor. Ovo su neke od najčešćih:

  • Isključivanje struje u kući. Time će i zvonce na vratima biti isključeno, što će strancu biti jasan znak da niste kod kuće.
  • Deljenje informacija o planovima za odmor sa nepoznatim osobama.
  • Spuštanje roletni na kući. Ovo je još jedna važna naznaka da niste kod kuće.
  • Pisanje na društvenim mrežama ne samo da ste na odmoru, nego i do kada ostajete.
  • Ostavljanje rezervnog ključa ispod otirača, u sandučetu, saksiji ili strujnom ormaru pored ulaza. Svi znamo za ova (ne tako) skrivena mesta, a pogotovo razbojnici.

S obzirom na to da je dom vaš najintimniji lični prostor, treba da ga zaštitite od neželjenih posledica. Pogledajte sve mogućnosti zaštite i ideje za zaštitu domaćinstva:

Kako da bezbedno koristite pametne kućne uređaje

Kako postupiti u slučaju poplave

Kako se pripremiti za restrikcije struje

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna